Izak Košir

 |  Politika

Janša v Polhovem Gradcu napovedal referendum

Predsednik SDS Janez Janša je v govoru na slovesnosti v Polhovem Gradcu, kjer so se spomnili 70 let konca druge svetovne vojne in 20 let od postavitve spomenika žrtvam revolucionarnega nasilja, med drugim napovedal, da nas okrog božiča verjetno čaka referendumsko odločanje o družinskem zakoniku. Dodal je, da ne bo šlo zgolj za nekaj besed v zakonu, temveč za odgovor na vprašanje, ali smo v teh 25 letih življenja v samostojni Sloveniji dovolj izkoristili za to, da se normalnost vrne v naš javni prostori in v naše domove. Mar ima vodja opozicije morda informacije o referendumu, ki jih preostala javnost ne pozna? Ustavni sodniki namreč svoje odločitve o referendumskem vprašanju še niso sporočili.

Stranka SDS je govor Janeza Janše, kjer se večinoma v prvem delu ukvarja z 2. svetovno vojno in povojnem času, v celoti objavila na svoji uradni spletni strani. V zadnjem, sklepnem delu pa Janšo med drugim skrbi, da se bo iz Družinskega zakonika izbrisal spol: "Da se gre po neki poti nekega revolucionarnega preurejanja družbe proti vsem, ne bom rekel vsemogočnim, ampak naravnim načelom. Tam nekje okrog božiča nas verjetno čaka referendumsko odločanje o tem vprašanju in takrat se bo slovenski narod vrednostno stehtal. To bo mnogo več kot tistih nekaj besed v zakonu, šlo bo za odgovor na vprašanje, ali smo v teh 25 letih življenja v samostojni Sloveniji dovolj izkoristili za to, da se normalnost vrne v naš javni prostori in v naše domove. Prepričan sem, da je ta pot nepovratna, da je včasih počasna in zahteva žrtve in mnogo naporov, ampak z našim skupnim trudom lahko gre v pravo smer."

Ustavni sodniki odločitve o dopustnosti referenduma o noveli zakona o zakonski zvezi in družinskih razmerjih namreč še niso sprejeli, čeprav so v zadnjih tednih krožile neuradne informacije, da referendum bo

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.