STA, IK

 |  Politika

Cerar: "Morebitna pomoč vojske ne pomeni, da je Slovenija v izrednih razmerah" 

Miro Cerar, predsednik vlade RS

Miro Cerar, predsednik vlade RS
© Borut Krajnc

S prihodom 300 beguncev se je za Slovenijo včeraj začel drugi begunski val, potem ko je Madžarska ponoči zaprla svojo zeleno mejo s Hrvaško. Ker je pričakovati, da bo k nam tokrat prišlo več beguncev kot prvič, je vlada sprejela sklep, da se lahko v varovanje meje po potrebi vključi tudi vojska. Prvih 600 migrantov je v državo prispelo ob 8.30 z avtobusi iz Hrvaške. Od tega jih je 300 prišlo prek Gruškovja, 300 pa prek Petišovcev. Vse so nato registrirali in prepeljali v nastanitveni center Šentilj, večji del jih je včeraj popoldan že tudi nadaljeval pot v Avstrijo.

Prav tako včeraj popoldan je iz Tovarnika v Čakovec na Hrvaškem pripeljal vlak s 1800 begunci. Od tam so jih po 300 z avtobusi poslali na mejna prehoda Petišovci in Gruškovje, 1200 pa jih je ostalo na vlaku in so v Slovenijo prišli prek železniškega prehoda Središče ob Dravi. Vse begunce bodo registrirali v sprejemnih centrih ob meji, nato pa jih bodo prepeljali v nastanitveni center v Šentilju ob meji z Avstrijo.

Že včeraj dopoldne pa se je na seji sestal Svet na nacionalno varnost, ki mu je takoj sledila seja vlade. Na njej so po besedah premiera Mira Cerarja ministri sprejeli sklep, da se lahko kot pomoč policiji pri varovanju meje s Hrvaško in reševanju begunske krize vključi tudi vojska. Državni sekretar na ministrstvu za notranje zadeve Boštjan Šefic je dodal, se bo vojska v varovanje meje vključila le v primeru, če policija zaradi prevelikega navala migrantov ne bi mogla učinkovito obvladovati položaja. Vojaki pa v tem primeru naj sicer bi imeli policijskih pooblastil. Zaenkrat policija položaj obvladuje z rednimi policijskimi enotami, tako da rezervnega sestava še niso vpoklicali.

Po besedah Cerarja morebitna pomoč vojske ne pomeni, da je Slovenija v izrednih razmerah, temveč da želi vlada zadeve urejati že na sami meji. Vojska bo policiji zgolj v pomoč, pri čemer ji bo nudila logistično podporo, tako z vojaki kot opremo, je še poudaril in dodal, da je Slovenija "tranzitna država, zato moramo upoštevati, da želijo migranti, begunci preko Slovenije v druge države, in če bodo te države sprejemale vedno strožje ukrepe, jih bo tudi Slovenija".

Za danes zjutraj je bil najavljen še en vlak prebežnikov, vendar pa jih bo Slovenija po besedah Šefica sprejela šele, ko bo določen del že prispelih odšel naprej v Avstrijo. V petek so se sicer po njegovih besedah odločili, da bo država dnevno sprejela največ 2500 migrantov, čeprav je po dostopnih informacijah včeraj to številko že presegla: "Kolegom na hrvaški strani smo razložili, da želimo imeti nadzor nad sprejemanjem in da bomo sprejeli le toliko migrantov, kot jih lahko oskrbimo."

Generalni direktor Uprave RS za zaščito in reševanje Darko But je dejal, da so že aktivirali vse sprejemne in nastanitvene centre v državi, ki so preverili svoje zmogljivosti, aktivirana pa sta tudi Rdeči križ in Karitas, ki sta preverila zaloge hrane. Na večji prihod beguncev v Slovenijo so se pripravili tudi številni prostovoljci in humanitarne organizacije. Ti so že od včerajšnjih jutranjih ur na mejnih prehodih beguncem delili hrano in pijačo ter topla oblačila in obutev.

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.