IZAK KOŠIR, STA

 |  Svet

Na Poljskem slavila nacionalistična stranka, parlament pa bo povsem brez levih strank 

Jarosław Kaczyński, vodja poljske nacionalistične stranke PiS

Jarosław Kaczyński, vodja poljske nacionalistične stranke PiS
© Wikimedia

Na nedeljskih parlamentarnih volitvah na Poljskem je slavila opozicijska konservativna stranka Zakon in pravičnost (PiS). Evroskeptičnim nacionalistom se obeta 232 sedežev v 460-članskem parlamentu in s tem absolutna večina. Zadnji podatki, ki jih je objavil institut Ipsos, temeljijo na projekcijah glavnih poljskih televizij. Te so sicer nekoliko zmanjšale prednost PiS glede na nedeljske vzporedne volitve, ki so ji napovedovale celo 242 poslanskih sedežev, a stranka še naprej ohranja absolutno večino. Na drugem mestu je doslej vladajoča liberalno-konservativna Državljanska platforma (PO) dozdajšnje premierke Ewe Kopacz, ki naj bi zasedla 137 sedežev. V novem poljskem parlamentu (glede na vzporedne volitve) tako prvič po koncu komunizma ne bo levo usmerjenih strank.

Za PiS in PO sta se uvrstili populistična stranka Kukiz'15 (42 sedežev), ki jo je pred majskimi predsedniškimi volitvami ustanovil nekdanji punk rocker Pawel Kukiz in stranka Nowoczesna neoliberalnega ekonomista Ryszarda Petruja (30 sedežev). Na repu je kmečka stranka PSL, dosedanja zaveznica PO s komaj 18 sedeži. Uradne rezultate volitev naj bi objavili nocoj, jutri pa bodo objavili še uradno porazdelitev mandatov med strankarskimi listami.

Poljski tisk že danes slavi zmago PiS in izpostavlja, da z absolutno večino v parlamentu lahko vladala povsem sama. Oster obrat na desno pa so danes že komentirali tudi nekateri evropski časniki. Med njimi denimo belgijski De Standaard, ki je zapisal, da bo tujina zelo pozorno spremljala, kako bo PiS uresničevala svoje predvolilne obljube. PiS in njen predsednik Kaczynski namreč v zvezde kujeta madžarskega premiera Viktorja Orbana, kar pomeni, da se bo Varšava verjetno še odločneje upirala obvezni porazdelitvi prosilcev za azil po Evropi. Prej omenjeni belgijski časnik pa je zapisal, da se Poljska zaradi prihajajoče nove oblasti zelo verjetno ne bo pridružila območju evra.

A premierskega stolčka ne bo zasedel šef stranke PiS, temveč ga bo prepustil Beati Szydlo. Poljsko bo tako ponovno vodila ženska. Se pa že pojavljajo ugibanja, kako dolgo ji bo Kaczynski pustil držati krmilo v roki.

Predvolilna retorika poljske desnice je bila odkrito ksenofobna. Naj ponazorimo s primerom, stranka PiS je denimo Poljake strašila, da želi EU na Poljsko pripeljati 100.000 muslimanov, ki bodo iz cerkva naredili "pisoarje". V času begunske/migrantske krize pa je to nedvomno zaskrbljujoč besednjak. Kjerkoli, ne zgolj na Poljskem.

Kolumno Maje Novak z naslovom Tudi na Poljskem so siromaki in ženske pa si lahko preberete tu

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.