IZAK KOŠIR

 |  Politika

Zbranih dovolj podpisov za referendumsko pobudo proti militarizaciji Slovenije 

Prihod podpisov za razpis referenduma proti militarizaciji

Zbranih je bilo dovolj podpisov za referendumsko pobudo o dopolnitvi zakona o obrambi, ki jo je v skrbi pred militarizacijo države podal Radio Študent. Ta je podpise, ki so jih našteli več kot 3.000, okoli 16. ure danes tudi dostavil v Državni zbor (DZ). Radio Študent je pobudo za zbiranje podpisov za razpis referenduma sprožil, ker meni, da se s povečevanjem pooblastil vojske begunce izkorišča za militarizacijo Slovenije. Uspelo jim je kljub kratkemu sedemdnevnemu roku.

Predsednik DZ Milan Brglez, ki je za jutri sklical tiskovno konferenco o aktualnih političnih razmerah, bo podpise poslal v preverjanje notranjemu ministrstvu, pobudo samo pa bodo preverili pravniki. Če v postopku ne bodo našli napake in če se bo izkazalo, da je veljavnih podpisov dovolj, jim bo predsednik DZ moral odrediti rok za zbiranje 40.000 podpisov, ki so potrebni za referendum. Državni zbor pa bo kasneje sicer lahko odločal o prepovedi zbiranja podpisov in referenduma, ker Ustava RS prepoveduje odločanje ljudstva o zakonih, ki so nujni za obrambo in varnost države.

Več informaciji o pobudi volivcev za vložitev zahteve za razpis referenduma najdete na tej povezavi. Obrazec, ki so ga morali podpisniki podpisati, pa najdete tu.

Dopolnitev zakona o obrambi omogoča, da lahko na predlog vlade odloči, da pripadniki Slovenske vojske skupaj s policijo izjemoma pri širšem varovanju državne meje tudi opozarjajo, nasprotujejo, začasno omejujejo gibanje ljudi in sodelujejo pri obvladovanju skupin in množic. Vojska bi ta pooblastila izvajala pod pogoji, ki veljajo za policiste, pooblastila pa bi bila omejena za obdobje, kot je to nujno, in ne dlje kot tri mesece z možnostjo podaljšanja.

Če bo pobuda vložena v skladu z zakonom, bo predsednik Državnega zbora v sedmih dneh o njej obvestil ministrstvo, pristojno za vodenje evidence volilne pravice, in določil koledarski rok, v katerem se zbirajo podpisi za zahtevo za razpis referenduma. Potrebnih je najmanj 40.000 overjenih podpisov.

Kako so zbiralci podpisov danes podpise prinesli v Državni zbor, si lahko ogledate na tem videoposnetku