Marjeta Doupona

 |  Mladina 44  |  Politika

Stala sta sredi polja, mlada oba

Begunci, ki v velikih skupinah hodijo iz kampa v Rigoncah, imajo vsak svojo zgodbo in se vsi niti med sabo ne razumejo

Upanje: Akram in Amal

Upanje: Akram in Amal
© Borut Krajnc

Nekaj je bilo v tem, kako je ravnal z njo. Morda to, kako ji je ogrnil odejo okrog ramen, ko sta mimo koruznega polja na hrvaško-slovenski meji hodila proti kampu v Rigoncah. Sama sta bila, z le malo prtljage. »Ali bova tukaj lahko poklicala taksi?« »Od kod pa sta prišla?« »Iz Hrvaške.« »Okej, ampak prej.« »Iz Srbije.« Smeh … Do tam sta šla z letalom, ne direktno. Najprej iz Deir ez-Zora v Damask, nato v Izmir, nato v Istanbul, nato do Grčije … vse do Srbije z letalom, potem se je zalomilo. Ampak ker na poti še nista dolgo, sta še vedno dobrovoljna popotnika iz velemesta in zato ne vesta, da je za koruznim poljem nekakšen kamp, ograjen samo s plastičnimi trakovi, ki ga čuvajo policisti in vojaki. In oklepniki, ki jih vsake toliko časa prižgejo kdo ve zaradi česa. V kampu razen ljudi in njihovih predmetov ni ničesar. Še stranišča so na drugi strani oklepnikov. Policisti svetujejo, naj grejo ljudje v nuji kam »zadaj«. Kamp je na polju, preden se s hrvaške meje pride v vas. Iz njega greš lahko samo v spremstvu policistov. Tega onadva še ne vesta. Sprašujeta, ali ju bodo tudi tu popisali kot v Srbiji in potem spustili naprej. Vzela bi taksi in šla na letališče, če je mogoče. Ona ima 25 let, 6 mesecev je noseča, on 28, nočeta še povedati, kako jima je ime. Samo smejita se ob šestih zjutraj sredi tistega polja. Seveda sva dobre volje, rečeta nekoliko presenečeno, saj sva vendar skupaj.

 

Zakup člankov

Celoten članek je na voljo le naročnikom. Če želite zakupiti članek, je cena 4,2 EUR. S tem nakupom si zagotovite tudi enotedenski dostop do vseh ostalih zaklenjenih vsebin. Kako do tedenskega zakupa?

Pošljite SMS s vsebino MLADINA2 na številko 7890 in prejeto kodo prepišite v okvirček ter pritisnite na gumb pošlji

Nakup prek telefona je mogoč pri operaterjih Telekomu Slovenije in A1.

Članke lahko zakupite tudi s plačilnimi karticami ali prek storitve PayPal

Tedenski zakup ogleda člankov
Za ta nakup se je potrebno .

4,2 €

Za daljše časovne zakupe se splača postati naročnik Mladine.

Mesečna naročnina, ki jo je mogoče kadarkoli prekiniti, znaša že od 15,8 EUR dalje:

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.