IZAK KOŠIR

 |  Družba

Gostja Tarče iz kluba Češplja 

Vesna - Nekaj je

Če ste gledali četrtkovo oddajo Tarča na nacionalni televiziji, ste najbrž opazili eno od štirih gostij Vesno Vilčnik, ki je bila tja povabljena kot članica Družinske pobude. Vilčnikova se že od polemik o družinskem zakoniku leta 2012 javno zavzema proti pravicam istospolnih družin in je odločno proti zakonu o zakonski zvezi in družinskih razmerjih, o katerem bomo 20. decembra odločali na referendumu. Kar pa je na svojem blogu razkril Boris Vezjak, je Vesna Vilčnik tudi predsednica društva Češplja, kluba "za osveščanje spolne energije in zdravo spolnost", ki se predstavlja kot "samostojno, prostovoljno, nepolitično, nepridobitno združenje heteroseksualnih posameznikov iz vse Slovenije, ki so stari najmanj 21 let".

Če vam Češplja na prvi vtis deluje kot svingerski klub, se motite. To, da niso, so tudi večkrat poudarili na svoji spletni strani in tudi v javnosti, imajo skupen cilj "organizirati in se udeleževati izobraževalnih, kulturnih, razvedrilnih in drugih dejavnosti za fizično in psihično zdravje s področja spolnosti in spolne energije". Sebe pa opisujejo kot budne češplje v spalnici: "Klub Češplja ni swinger klub. Je klub zrelih odraslih posameznikov, ki želijo, da ostane erotika in zdrava spolnost del njihovega življenja. Nas ne zanima kaj počnete v svoji spalnici, upamo le, da ne hodite tja (bolj ali manj samo še) spat."

"Nesvingersko podjetniško pobudo heteroseksualnih posameznikov si velja zapomniti po tem, ker relativno neposredno dokazuje, da svetovni nazor tipa »nič nimam proti ljubezni istospolno usmerjenih, zavzemam se le za pravice otrok« morda le ni tako ideološko iskren, ker evidentno diskriminira natankoma ljubezen in spolnost med njimi," je na svojem blogu še zapisal Boris Vezjak. 

Klub Češplja smo našli tudi na Facebooku, kjer najdete številne fotografije. Na njihovi uradni spletni strani Češplja.si, kjer med drugim poudarjajo, poleg tega, da niso swinger klub, da prav tako niso organizacija za zmenkarije. Dodajajo pa, da pa boste v njihovi družbi, seveda, lahko spoznali tudi koga novega.

In zakaj se klub imenuje prav Češplja in ne kakšno drugo sadje? Kot sami pojasnjujejo na svoji spletni strani, v "sadnem izboru Slovenije najdemo številne sorte sliv, češplja pa je le ena, imenovana domača češplja". "Mnoge raziskave potrjujejo, da navkljub dejstvu, da je domača češplja zelo zdrav in dober sadež, mnogi hrepenijo po sosedovih slivah. Menda je to med Slovenci kar pogosto početje, saj jih ima kar 80 odstotkov izkušnje z "rabutanjem". Ker smo člani kluba zagovorniki tradicionalnih vrednot in verjamemo v ljubezen in zvestobo, menimo, da so za ohranjanje zapeljivosti domače češplje potrebni drugačni pristopi," še poudarjajo v klubu Češplja.

Če ste med tistimi, ki bi se slučajno želeli včlaniti med "češplje" in "češpljevce", pa spodaj objavljamo etični kodeks kluba, ki ga boste morali upoštevati:

I. Člen

Člani in članice Kluba Češplja so heteroseksualne osebe in negujejo zdrav odnos do spolnosti.

II. Člen

Člani in članice Kluba Češplja si prizadevajo za izpolnjevanje nalog in ciljev razvidnih iz statuta Kluba Češplja.

III. Člen

Člani in članice Kluba Češplja spoštujejo kodeks oblačenja na mesečnih srečanjih članov Kluba Češplja.

IV. Člen

Člani in članice Kluba Češplja se zavzemajo za zvestobo v zakonskem ali partnerskem odnosu in se izogibajo vsakršni promiskuiteti.

V. Člen

Člani in članice Kluba Češplja niso člani swinger klubov in ne zahajajo v swinger klube.

VI. Člen

Člani in članice Kluba Češplja z osebnim življenjem v javnosti zagovarjajo moralne vrednote in vrednote članov kluba, ki so zvestoba, iskrenost, poštenje, odgovornost do sebe in drugega.

VII. Člen

Upoštevanje načel tega etičnega indeksa je moralna obveznost članov in članic kluba.

VIII. Člen

Članu Kluba Češplja, ki ima težave zaradi uveljavljanja načel tega kodeksa, bodo člani kluba nudili moralno pomoč.

Vesna je sicer tudi pevka, enega od njenih pevskih dosežkov si lahko ogledate v videospotu na tej povezavi, bila pa je tudi pobudnica festivala Femme Feminite o "novi viziji ženskosti", ki bi se moral zgoditi v Cankarjevem domu, a je bil nato odpovedan. Več o tem si lahko preberete v članku V tem mestu ni prostora za seksizem.

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.