Neža Mlakar, STA

 |  Politika

Hrvaške parlamentarne volitve: relativna zmagovalka Domoljubna koalicija

Po preštetih glasovnicah z več kot 99 odstotkov volišč na Hrvaškem vodi desna Domoljubna koalicija s 59 poslanskimi sedeži, vključno s tremi iz hrvaške diaspore. Levosredinska koalicija Hrvaška raste ima 56 poslanskih mandatov, sledita pa ji Most neodvisnih seznamov z 19 poslanskimi mesti in Istrska demokratska skupščina (IDS) s tremi. Predsednik Mosta neodvisnih seznamov je prejel največ preferenčnih glasov.

Omenjenim štirim sledijo stranka Bandić Milan 365 - Stranka dela in solidarnosti (BM365) ter Hrvaška demokratska zveza Slavonije in Baranje (HDSSB), ki sta dobili po dva mandata, Živi zid in koalicija Uspešna Hrvaška pa po eno poslansko mesto. Domoljubna koalicija osmih strank in koalicija petih strank Hrvaška raste sta zmagali vsaka v pet volilnih enotah, medtem ko je Domoljubna koalicija dobila tudi tri poslance v posebni enajsti enoti, v kateri štejejo glasovi Hrvatov v drugih državah. Še osem poslancev so izvolili v posebni 12. volilni enoti, v kateri so trije poslanski mandati zagotovljeni srbski skupnosti.

Predsednik HDZ in premierski kandidat Domoljubne koalicije Tomislav Karamarko je pred navdušenimi pristaši v Zagrebu razglasil zmago. A v HDZ pravijo, da so pričakovali bolj prepričljivo zmago, ki bi jim omogočila sestavo vlade brez dodatnih pogajanj s potencialnimi novimi koalicijskimi partnerji. Po preštetju glasovnic s polovice volišč se je pokazalo, da je desna koalicija na čelu s HDZ relativna zmagovalka, a bo za sestavo vlade potrebovala najmanj 76 poslancev. V hrvaškem parlamentu je namreč 151 sedežev.

Štetje glasov je bilo letos nekoliko počasnejše kot v preteklih letih, ker so imeli hrvaški državljani v nedeljo prvič možnost preferenčnega glasovanja. Največ preferenčnih glasov ali približno 60 odstotkov je dobil predsednik Mosta neodvisnih seznamov in župan Metkovića Božo Petrov. Volilni uspeh Mosta neodvisnih seznamov, ki ga sestavlja vrsta uspešnih lokalnih politikov, je tudi največje presenečenje nedeljskih volitev.

Nekatere naslovnice hrvaških medijev so danes, dan po volitvah, krasili napisi kot so »Čez Most do nove vlade«, »Most odloča o novi vladi« in »Most ima v rokah ključ Banskih dvorov«.Volivci so namreč Mostu neodvisnih seznamov zaupali 19 poslanskih mandatov, ki bodo po vsem sodeč odločilni pri sestavi nove hrvaške vlade. V Mostu so napovedali, da se bodo pogajali z vsemi, ki bodo pristali na njihove zahteve glede korenitih reform javne uprave, pravosodja, davčne in monetarne politike. Brez poslancev Mosta torej ne bo možno sestaviti prihodnje hrvaške vlade, medtem ko koalicije HDZ in SDP ne pričakuje nihče. Možna je tudi manjšinska vlada. Predsednik SDP in dosedanji premier Zoran Milanović je poleg ostalih potencialnih partnerjev še posebej pozval Most, da naj se pridruži koaliciji Hrvaška raste, ker si tudi sami želijo reform.

Iz IDS so že napovedali, da bodo podprli samo levosredinsko vlado, kar pomeni, da sta Domoljubna koalicija in Hrvaška raste popolnoma izenačeni glede števila poslanskih mandatov. IDS je namreč v levosredinski vladi premierja Milanovića, a so se odločili, da bodo na volitvah nastopili v koaliciji z dvema lokalnima strankama v 8. volilni enoti, ki obsega hrvaško Istro in območje Reke.

Hrvaška predsednica Kolinda Grabar-Kitarović je danes čestitala relativnim zmagovalcem in je napovedala, da bo posvetovanjih zelo kmalu imenovala novega mandatarja, ki bo sestavil stabilno hrvaško vlado.

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.