IZAK KOŠIR

 |  Kultura

"Slovenska kultura je nekaj povsem drugega, kar si predstavljamo"

Predstavitev projekta Kulturnik v Pritličju, ki jo je vodil Jure Longyka.

Predstavitev projekta Kulturnik v Pritličju, ki jo je vodil Jure Longyka.
© Izak Košir

Danes so s predstavitvijo v Pritličju ustvarjalci in sodelujoči lansirali Kulturnik, metaiskalnik po izbranih slovenskih kulturnih virih, ki bo ljubiteljem umetnosti prihranil čas in razširil pestrost izbire. Projekt je nastal v sodelovanju društva Ljudmila in ministrstva za kulturo, njegova prednost pa je, da lahko na enem mestu hitro vstopate v digitalizirane vsebine slovenskih knjižnic, arhivov, muzejev in ste na tekočem z aktualno kulturno produkcijo.

In kaj ponuja Kulturnik, česar ne ponujajo drugi iskalniki, kot sta denimo Google in Najdi.si? Snovatelji poudarjajo, da predvsem preglednost domačih kulturnih vsebin, ki je v večjih, drugih iskalnikih razdrobljena, zadetki iskanja pa so ustreznejši. Ustvarjalci Kulturnika so pojasnili, da Google na primer ne išče po vseh bazah, nekateri iskalniki pa so zanj "neprobojni" in najdejo zgolj vstopno stran.

Vse skupaj se je začelo pred približno petimi leti, ko se je ekipa Ljudmile, ki šteje deset ljudi, med drugim tudi dve metaurednici in štiri programerje, prijavila na razpis. Danes ima metaiskalnik 30 baz, 1000 virov za kulturne dogodke, 250 virov za novice, med katerimi so tudi blogi, podkasti in večji mediji. Vseh virov je skupaj več kot dva tisoč.

Metaurednica Kulturnika Alenka Pirman pravi, da je zanjo, ki v kulturi dela že 25 let, največji dosežek, da se občinstvo distancira od predsodkov in stereotipov, ki jih ima o slovenski kulturi in da sploh zna, kaj vse je na voljo. Meni, da je slovenska kultura nekaj povsem nekaj drugega, kar si predstavljamo. "Potreben je kompleksen stroj, ki mora biti nujno sestavljen iz nekomercialnih načel, odprtih kod, odprtih vsebin in izmenjavi podatkov. Danes namreč sorodni stroji služijo najbolj zlim namenom, saj ne upoštevajo kakovosti vsebin, temveč zgolj štejejo klike. Pri Kulturniku smo želeli temu zavestno postaviti antipol, ponuditi znanje, software ter odpreti prostor, da se uporabnikom ni treba prijavljati, registrirati," je za Mladino pojasnila Alenka Pirman in dodala, da želijo v prihodnosti dobiti še več dobrih virov.

Eden od tistih, ki so ga povabili na predstavitev, je tudi Lenart J. Kučić, sicer novinar Delove Sobotne priloge, v "popoldanskem času" pa prek svojega portala Marsowci tudi producent kulturnih vsebin. Kot nam je povedal, se mu pri tovrstnih novostih, kot je Kulturnik, ne zdi ključna inovativnost, temveč predvsem dobra in učinkovita izvedba, natančnost iskanih zadetkov in obsežna baza vsebin.

"Pri Kulturniki se mi zdi pomembno, da spodbuja producente, da ostanejo na lastnih platformah in se koristi njihov RSS vir. Tako so vsebine dostopne tudi za tiste, ki so zunaj zaprtih družabnih omrežij. Osebno me moti, da pri iskanju po spletu ne morem več iskati brez tega, da bi mi iskalnik ponujal stvari, za katere je njegov algoritem izračunal, da so mi blizu. Gre za prirejena iskanja, ki so rezultat vsega, kar iščemo in klikamo po spletu. Pri Kulturniku pa vidiš vse, kar je gor, saj zaenkrat še niso razvili možnosti, da bi se ti njihov iskalnih prilagajal. Prav tako pa je pomembno, da se vsebin ne zapira," nam je pojasnil Lenart J. Kučić in dodal, da so vsebine, ki so zaklenjene že na originalnih platformah, stvar producentov in ne omenjenega metaiskalnika.

Brez uredniškega filtra vsebin se zna zgoditi (in se tudi bo), da bodo na enem mestu objavljene morda tri ali štiri novice s povsem enako vsebino. Še posebej se bo to poznalo pri tem, koliko avtorji dejansko povzemajo iz promocijskih besedil, in koliko je v njihovih tekstih originalnega zapisa. Tako pa se bodo tudi ustvarjalci kulturnih vsebin lahko pogledali v ogledalo in morda bo to botrovalo k temu, da bodo kulturne vsebine (zopet) postale bolj kakovostne in manj piarovske.

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.