AL, STA

 |  Politika

Nemška vlada pošilja vojsko v boj proti Islamski državi

Nemška vlada je danes potrdila načrt, da v boj proti džihadistom Islamske države (IS) v Siriji in Iraku pošlje nemške vojake. Sodelovali bodo pri letalskih napadih na teroristično skupino, kontingent pa bo lahko štel do 1200 vojakov. Odločitev vlade mora sicer formalno potrditi še bundestag. Sodelovanje v letalskih napadih na IS v Siriji in Iraku je odgovor Berlina na teroristične napade v Parizu 13. novembra, navaja nemška tiskovna agencija dpa.

V operaciji naj bi sodelovalo več nemških izvidniških letal tipa tornado. Na območje bodo napotili tudi fregato, ki naj bi pomagala pri zaščiti francoske letalonosilke Charles de Gaulle. Nemci pa bodo sodelovali tudi z eno »letečo cisterno« za polnjenje letal z gorivom med letom, satelitskim izvidovanjem in poveljniškimi kapacitetami.

Mandat misije je za zdaj omejen na leto dni, kar je sicer pri tovrstnih operacijah v tujini običajno. Vendar pa v nemški vojski ocenjujejo, da bi boj proti IS lahko potekal precej dlje. Kot je za televizijo ARD dejal predsedujoči združenja nemških vojakov Andre Wüstner, bi boj proti IS, če bi ga vzeli resno, lahko trajal tudi več kot deset let, potrebna pa so tudi druga nevojaška sredstva. IS namreč ni prisotna le v Siriji in Iraku, ampak tudi v Severni Afriki in Maliju.

Preberite si tudi članek Boruta Mekine, ki je v Mladini pisal o tem, ali smo v vojni. »Seveda – mednarodnopravno gledano, kot pojasnjuje obramboslovec Iztok Prezelj, ni jasno, ali smo v vojni. Je pa povsem jasno, razlaga, da veljajo v »politološkem smislu« izredne razmere. Dejansko že kakšnih 14 let, če ne več, v katerih je govor o človekovih pravicah nadomestila govorica o varnosti. Politiki si gotovo želijo izrednih razmer, v katerih se morajo ljudje poenotiti, v vojni so demokratične procedure ovira. Niti hec ni dovoljen – »Naj se nehajo zafrkavat!« je pred dnevi dejal policijski sindikalist Zoran Petrovič o podpisnikih pobude za referendum o vojaških pooblastilih.«

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.