Neža Mlakar, STA

 |  Politika

Na regionalnih volitvah v Franciji zmagala skrajna desnica

V nedeljskem prvem krogu regionalnih volitev v Franciji je zmagala skrajno desna Nacionalna fronta (FN). Z 28 odstotki na nacionalni ravni in zmago v najmanj šestih od 13 regij je FN zabeležila najboljši rezultat doslej in odpravila s tekmeci, a uspeh bo sedaj morala potrditi še v drugem krogu. Socialisti so že napovedali, da bodo v regijah, kjer sta premočno zmagali vodja FN Marine Le Pen in njena nečakinja, v drugem krogu umaknili svoje kandidate in tako blokirali FN.

Vodja FN Marine Le Pen in njena 25-letna nečakinja Marion Marechal-Le Pen sta v svojih regijah – prva v severni regiji Nord-Pas-de-Calais-Picardie in druga jugovzhodni Provansa-Alpe-Azurna obala – celo presegli simbolično mejo 40 odstotkov vseh glasov. Volitev se je udeležila približno polovica od 45 milijonov volilnih upravičencev. Potekale so pod izredno ostrimi varnostnimi ukrepi, saj v državi po novembrskih terorističnih napadih v Parizu veljajo izredne razmere. Ti napadi so FN, ki ljudi privablja s svojimi do priseljencev sovražnimi in islamofobnimi sporočili, dali še dodaten zagon. Marine Le Pen je oktobra stala tudi pred sodiščem zaradi sovražnega govora, uperjenega proti muslimanom in njihovim verskim ritualom.

Desnosredinske stranke z republikanci nekdanjega francoskega predsednika Nicolasa Sarkozyja na čelu so medtem zbrale 27 odstotkov, levosredinski socialisti predsednika Francoisa Hollanda pa 23,5 odstotka glasov. Vse stranke, ki si v prvem krogu zagotovijo vsaj desetodstotno podporo, imajo pravico nastopiti v drugem, nedeljskem krogu volitev. Takoj, ko je postalo jasno, kako prepričljivo je v prvem krogu slavila FN, so socialisti napovedali, da bodo v regijah, kjer sta premočno zmagali Le Penovi, v drugem krogu umaknili svoje kandidate in s tem blokirali FN. Sarkozy njihovemu zgledu sicer, kot je jasno povedal, ne bo sledil in očitno ni pripravljen oblikovati širokega zavezništva proti skrajni desnici. Le Penova je po že sporočila, da ni zaskrbljena, je pa obenem priznala, da »bodo stvari (v drugem krogu) očitno malce manj preproste«.

Marine Le Pen je v nedeljo zvečer pozdravila ta »sijajen rezultat«, ki dokazuje, da je FN »brez konkurence prva stranka Francije«. Njena stranka je sicer slavila tudi na zadnjih evropskih in lokalnih volitvah, a še nikoli tako prepričljivo. Regionalne volitve veljajo za zadnji preizkus pred predsedniškimi volitvami leta 2017, na katerih pa FN zaradi večinskega volilnega sistema nima resnih možnosti za zmago. Trenutno sta v obeh domovih parlamenta le po dva poslanca te stranke.

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.