IZAK KOŠIR

 |  Politika

Programski svet RTV zahteva predvajanje bogoslužja na 1. programu

Mitja Štular, predsednik programskega sveta RTV Slovenija, med vzpenjanjem na govorniške stopnice na shodu v podporo Janezu Janši alias Shodu za Majniško deklaracijo v nedeljo 18. maja 2014

Mitja Štular, predsednik programskega sveta RTV Slovenija, med vzpenjanjem na govorniške stopnice na shodu v podporo Janezu Janši alias Shodu za Majniško deklaracijo v nedeljo 18. maja 2014
© Uroš Abram

Programski svet RTV Slovenija pod vodstvom Mitje Štularja zahteva predvajanje bogoslužja na 1. programu Radia Slovenija na šest največjih praznikov. Te naj bi si razdelila rimskokatoliška in evangeličanska cerkev. Verskim obredom so lahko poslušalci do zdaj prisluhnili na 3. programu. Sklep, ki si ga lahko v celoti preberete na tej povezavi, je bil sprejet prejšnji teden, z njim pa se krši status javne televizije, ki v 11. členu pravi da "programski svet ne sme posegati v posamezne dele programa pred objavo in sprejemati odločitev ali stališč, ki so povezani z objavo delov programa".

Eden od programskih svetnikov Nikola Damjanić je zaradi tega Mitjo Štularja že pozval k odstopu, hkrati meni, da ima programski svet pri glasovanjih dvojna merila in da je bilo omenjeno glasovanje "čista manipulacija" s strani predsednika sveta, saj v prvem glasovanju niso dobili potrebne večine (15 glasov), temveč zgolj 13. "Programski svet, ki si prilašča funkcijo uredniškega odbora, se nima pravice vtikati v uredniško politiko, predsednika Mitjo Štularja zato pozivam, naj se častno umakne. Poleg tega, če že imamo verski program, naj upošteva tudi druge verske skupnosti," pravi Damjanić, ki je vsem članom Programskega sveta poslal tudi na Štularja naslovljeno protestno pismo.

V tem med drugim zapiše, da je bilo njegovo "vodenje seje ob sprejemanju PPN je bilo vrhunec vašega sicer dobro znanega manipulativnega sloga vodenja sej". Damjanić je Štularja, ki se mu sicer mndat predsednika sveta izteče čez šest mesecev, še obtožil, da v delo sveta vnaša "politikantstvo in razdor".

"Najprej ste namerno preslišali kompromisni predlog svetnika Grila, ki je predlagal, naj prenos verskih obredov še naprej ostane na 3. radijskem programu, medtem ko bi zgolj obrede ob najpomembnejših cerkvenih praznikih (teh naj bi bilo 5 ali 6) prenašali na 1. programu radia. Raje ste sami oblikovali amandma, po katerem naj bi verske obrede v celoti prenašali na 1. programu. Hoteli ste, da o zadevi glasujemo v paketu, očitno računajoč, da bomo v želji zagotoviti zavodu normalno delovanje »pogoltnili« oziroma spregledali tudi vaše kukavičje jajce. Šele po opozorilu nekaterih svetnikov ste nazadnje pristali na edino logično razlago, da je treba glasovati o vsakem amandmaju posebej. Ko je vaš amandma dobil le 13 glasov, ste to razglasili za njegovo potrditev, čeprav bi kot predsednik programskega sveta morali znati na pamet vsa pravila glasovanja, na primer zahtevo, da mora biti PPN (in vse, kar je z njim povezano) sprejet z absolutno večino. Nato pa ste izvedli še eno proceduralno akrobacijo, ko ste dali na glasovanje še amandma v skladu s predlogom svetnika Grila, ki bi ga sicer morali dati že prej na glasovanje. Sledili ste pač logiki: rešujmo, kar se rešiti da," piše Damjanić, ki poudarja osebno nima nič proti verskim vsebinam, ki naj bi bile sestavni del radijskih in televizijskih vsebin. da pa je za enakopravno obravnavo.

Kot je pojasnil strokovnjak za medije in profesor na Fakulteti za družbene vede (FDV) Marko Milosavljević programski svet s tem sklepom (natančneje, Amandmajem št. 3-1/2 k Programsko-produkcijskem načrtu RTVS za leto 2016) posega v dele programa, v pristojnosti urednikov, zahteva objavo točno določenih oddaj in zahteva objavo točno določenega števila specifičnih oddaj. "Z vsem tem krši Statut, hkrati pa tudi Zakon o RTVS, ki v svojem 16. členu nikjer ne omogoča tovrstnih intervencij. Programski svet RTVS že nekaj časa dokazuje, da deluje povsem samovoljno ter krši Statut in/ali Zakon o RTVS. Kdo ve, morda bo Programski svet na naslednji seji zahteval, da mora TVS objaviti intervju s točno določenim politikom in ne sme objaviti točno določenega filma ali dokumentarca. Morda bo zahteval cenzuro prispevkov in objavo točno določenih drugih prispevkov, pri čemer bo zahteval tudi, kateri novinar mora ali sme prispevke narediti," pojasnjuje Milosavljević in dodaja, da potem ne potrebujemo ne urednikov, ne javne radiotelevizije. Hkrati se sprašuje, ali je RTV Slovenija že postala "cenzorska radiotelevizija".

Programski svet RTV v mandatnem obdobju od leta 2014 do leta 2018 sestavljajo predsednik sveta Mitja Štular, njegova namestnica Jelka Stergel, predstavnik madžarske narodnostne skupnosti Ferenc Horváth, predstavnik iItalijanske narodnostne skupnosti Maurizio Tremul, predstavnik SAZU Janko Kos, Janez Gril in Erniša Geza (oba na predlog predsednika republike), trije zaposleni na RTV Slovenija Igor E. Bergant, Sašo Hribar in Robert Pajek, na predlog političnih strank izbrani v Državni zboru: Ciril Baškovič, Danica Cmrečnjak, Nikola Damjanić, Jelka Stregel in Vesna Laban in na predlog gledalcev in poslušalcev izbrani v Državnem zbor: Andrej Aplenc, Slavko Kmetič, Alojz Bogataj, Leon Oblak, Žiga Kušar, Jernej Černetič Letnar, Branko Žnidarič, Metka Hojnik Verdev, Jedrt Furlan Jež, Sašo Lap, Milan ovrenčič, Jože Osterman, Brankica Petković, Božidar Zorko in Gojko Bervar.

O tem, da "desetletju napadov tudi TV Slovenija postaja institucija v službi politike" je v prispevku Zlorabljena javna televizija v Mladini pisal tudi Borut Mekina

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.