IK

 |  Družba

Primčevi vztrajniki z ognjem pred Kučanovo hišo

Slika, ki so jo organizatorji shoda objavili na spletni strani Publishwall.si.

Slika, ki so jo organizatorji shoda objavili na spletni strani Publishwall.si.
© Publishwall.si

"Se vidimo pred hišo Milana Kučana v Murglah 23, v soboto ob 12:00 z njegovo knjigo v roki in šibicami, ki tako kot njegovo politično življenje predstavlja debelo laž," je pisalo v uvodniku poziva ZSD (Zveza slovenskih domoljubov) na današnji protest pred hišo nekdanjega predsednika republike Milana Kučana. Na shodu, ki je bil organiziran ob podpori skupine Zavarujmo Slovenijo, se je zbralo okoli 20 protestnikov. Ti so med drugim zažgali najnovejšo Kučanovo biografijo, ki jo je napisal Božo Repe. Pred hišo nekdanjega predsednika so tudi trije policijski avtomobili in nekaj policistov na konjih, Kučanovo soproga Štefka pa je vztrajnikom postregla s pijačo. Med transparenti, ki jih protestniki držijo, pa je tudi napis "Kučan, kje so naše milijarde?".

Vztrajniki so se zbrali, ker menijo, da je "komunizem, s katerim Slovenija ni nikoli prekinila, kriv za vse večje težave v državi". Protestirajo pa tudi proti migrantom, ki prihajajo v Evropo in "prinašajo muslimansko kulturo". Stranka SDS je na svojem profilu na Twitterju zapisala: "V SDS ne podpiramo zborovanj pred domovi, ne glede za koga gre. Sedež #F21 je na Nazorjevi ulici."

Eden od organizatiorjev Klemen Zbačnik je po poročanju medijev na shodu dejal, da je "danes dan obžalovanja nad lažjo, ki je zmagala v medijih, ki se uporabljajo od akterjev tranzicije kot orožje nad resnico in lastnimi ljudmi in nad krivicami, ki so bile storjene mnogim ljudem v tranziciji v Sloveniji, danes je dan solza ognja in pepela".

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.