DARJA KOCBEK

 |  Svet

Walesa svari pred državljansko vojno na Poljskem

Lech Walesa

Lech Walesa
© WikiCommons

Nekdanji poljski predsednik in dobitnik Nobelove nagrade za mir Lech Walesa svari, da Poljski grozi državljanska vojna, če nova vlada pod vodstvom konservativne stranke Pravo in pravičnost ne bo spremenila svojega obnašanja. Reforme je treba izvajati na transparenten in demokratičen način, ne pa brutalno, je dejal glede predloga za imenovanje novih članov in reformo ustavnega sodišča, poroča Der Standard.

Walesa je državljanom obljubil, da se bo pogovoril s predsednikom stranke Pravo in pravičnost Jaroslawom Kaczynskim, ki ni predsednik vlade, da je treba spremeniti obnašanje. Ne namerava se postaviti proti članom te stranke, saj so to »njegovi stari kolegi«. Ko je bil Walesa leta 1990 predsednik države, je namreč brata Kaczynski (Lech je leta 2010 umrl v letalski nesreči) povabil za svoja svetovalca. Kasneje se je z njima sprl.

»Zdaj se začenjam sramovati te demokratične odločitve,« je Walesa dejal o parlamentarnih volitvah oktobra letos, na katerih so volivci največ glasov oddali za stranko Pravo in pravičnost, in o predsedniških volitvah 24. maja letos, na katerih je bil izvoljen prav tako član ter stranke Andrzej Duda.

Mesec dni potem, ko je nova konservativna vlada pod vodstvom stranke Pravo in pravičnost prevzela oblast, je Poljska že v politični krizi. Jaroslaw Kaczynski je po poročanju Deutsche Welle v tem času že skušal v 15-člansko ustavno sodišče imenovati pet sodnikov po svoji izbiri. To je problem, saj ima ustavno sodišče pravico, da z vetom prepreči uveljavitev nove zakonodaje.

Vlada pod vodstvom članice stranke Pravo in pravičnost Beate Szydlo noče priznati sodnikov, ki jih je imenovala prejšnja vlada. V sredo je predsednik Andrzej Duda zavrnil tri sodnike, ki jih je izbral parlament v prejšnji sestavi in za katere je sodišče odločilo, da je njihovo imenovanje veljavno. Stranka Pravo in pravičnost poleg tega hoče iz zakona o ustavnem sodišču črtati določbo, ki določa, da je to sodišče neodvisno.

Stranko Pravo in pravičnost je razjezila tudi izjava predsednika evropskega parlamenta Nemca Martina Schulza, da imajo dogodki na Poljskem značaj državnega udara. Predsednica vlade Beate Szydlo je pred nedavnim na konferenci za novinarje odstranila evropsko zastavo s pojasnilom, da daje prednost poljski »najlepši beli in rdeči zastavi«.

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.