IZAK KOŠIR

 |  Kultura

Od Damjanoviča zaradi žalitve glasbenikov in glasbenic zahtevajo opravičilo 

Damjan Damjanovič je, kljub temu, da je član SDS, lani na lokalnih volitvah nastopil kot neodvisni kandidat za župana Ljubljane.

Damjan Damjanovič je, kljub temu, da je član SDS, lani na lokalnih volitvah nastopil kot neodvisni kandidat za župana Ljubljane.
© Uroš Abram

Sindikata Sviz (Sindikat vzgoje, izobraževanja, znanosti in kulture Slovenije) in Glosa (Sindikat kulture in narave Slovenije) od direktorja Slovenske filharmonije Damjana Damjanoviča zahtevata opravičilo za žalitve filharmonikov. Poleg tega sindikata že dalj časa prejemata pritožbe o nekompetentnem vodenju Slovenske filharmonije in nekorektnem odnosu do zaposlenih ter kršitvah predpisov s strani direktorja. V sporočilu za javnost so zapisali, da Damjanovič "brez najmanjšega dokaza grobo žali v tej ustanovi zaposlene glasbenice in glasbenike". Sviz in Glosa trdita, da se je ob izrekanju podpore ministrici za kulturo Julijani Bizjak Mlakar pritoževal nad nesorazmerno odgovornostjo direktorjev v kulturi, ki imajo po njegovem "zvezane roke".

Damjanovič je dodal, da je pri zaposlenih ravno obratno: "Njihove obveznosti so poljubne, odgovornost nikakršna, časa za rovarjenje pa neomejeno." Sviz in Glosa,  ki zastopata interese zaposlenih v Slovenski filharmoniji, sta njegove besede označila za nedopustne in od Damjana Damjanoviča zahtevata takojšnje javno in enoznačno opravičilo za neresnične in žaljive trditve, v nasprotnem primeru bosta uporabila vsa sredstva, ki so na voljo, da bi zadostila zaposlenim v filharmoniji. "Izjava direktorja neposredno žali tudi vse druge zaposlene v kulturi, ki delajo pod istimi pogoji in isto zakonodajo. Ministrico za kulturo Julijano Bizjak Mlakar zato Sviz in Glosa sprašujeta, ali direktor po tako nesprejemljivih izjavah še uživa njeno podporo in ali je lahko še zmeraj član skupine za pripravo sprememb ZUJIK-a," so  zapisali. 

Sindikata Damjanoviča opozarjata, da kot direktor Slovenske filharmonije ve, da so obveznosti filharmonikov v zakonodaji in splošnih aktih filharmonije natančno opredeljene. "Trditi, da filharmoniki zahtevnega, kreativnega poslanstva ne opravljajo odgovorno in kakovostno, je skrajna žalitev, ki v resnici onemogoča uspešno sodelovanje orkestra in zbora z direktorjem. Zmerjanje zaposlenih, ki da imajo neomejeno časa za rovarjenje, je skrajno pritlehno in čez vsako dopustno mero sprejemljivega. Direktor, ki v javnosti tako obravnava glasbenice in glasbenike v osrednji slovenski glasbeni instituciji z mednarodnimi referencami, ki združuje »vrhunska ansambla simfonične in zborovske glasbe«, samo zato, ker so povsem legitimno opozorili javnost na slabe odnose, največ pove o neprimernosti njega samega, da opravlja funkcijo direktorja Slovenske filharmonije. Po odstopu predstavnika zaposlenih iz sveta zavoda in zadnjih direktorjevih žalitvah zaposlenih smo prepričani, da v Slovenski filharmoniji tako ne more več iti naprej," so sklenili v sindikatih Sviz in Glosa.

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.