Severna Koreja preizkusila vodikovo bombo

Državna televizija Severne Koreje poroča, da je bil izveden uspešen preizkus vodikove bombe. Poskus so najprej zaznale mednarodne seizmološke postaje kot potres z magnitudo 5,1. Epicenter je bil blizu kraja, kjer je Severna Koreja že izvedla poskuse. Televizija je ob tem dodala, da se je s tem Severna Koreja pridružila razvitim jedrskim državam, poroča francoska tiskovna agencija AFP. Ruska tiskovna agencija Tass pa poroča, da se bo zaradi tega na izrednem zasedanju v New Yorku sestal Varnostni svet Združenih narodov, ki bo razpravljal o dodatnih ukrepih proti državi, ki je zaradi treh dosedanjih jedrskih poskusov leta 2006, 2009 in 2013 že pod sankcijami.

Bela hiša je sprva sporočila, da trditve Pjongjanga ne more potrditi, kmalu zatem pa, da bodo ZDA na to provokacijo odgovorile. Ameriški predsednik Barack Obama je lani napovedal nove ostrejše sankcije, če bo Severna Koreja izvedla še kakšen jedrski poskus. Najbolj so zaskrbljeni v sosednji državi. Svet za nacionalno varnost Južne Koreje je poskus ostro obsodil. Južnokorejska predsednica Park Geun-Hye je poskus označila za hudo provokacijo in pozvala k ostrim mednarodnim sankcijam proti Pjongjangu. »Poskus ni bil samo huda provokacija za našo nacionalno varnost, temveč tudi grožnja za našo prihodnost in močan izziv za mednarodni mir in varnost,« je dejala na zasedanju sveta za nacionalno varnost.

Japonska vlada je poskus označila za veliko grožnjo in hudo kršitev resolucij VS ZN. »Jedrski poskus, ki ga je izvedla Severna Koreja, je resna grožnja varnosti naše države in tega absolutno ne bomo dopustili,« je izjavil japonski premier Shinzo Abe. Obsodbam se pridružuje tudi Francija in pozvala k ostremu odzivu mednarodne skupnosti. Odzive in analizo dogajanja lahko spremljate na spletni strani The Guardiana.

Tresenje tal so čutili tudi v kitajski provinci Jilin ob meji s Severno Korejo. V mestu Yanji so nekatera podjetja evakuirala zaposlene iz pisarn, je poročala kitajska televizija CCTV. AFP sicer navaja analitike, ki dvomijo v trditve Severne Koreje, da je šlo za vodikovo bombo, ki je veliko močnejša od navadnih jedrskih bomb. Severnokorejska televizija je trdila, da je šlo za poskus »miniaturne« vodikove bombe. Ne glede na moč bombe, naj bi bilo jasno, da gre za četrti jedrski poskus in novo kršitev resolucij Varnostnega sveta. Severnokorejski diktator Kim Jong Un se je sicer decembra lani hvalil, da so razvili vodikovo bombo.

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.