Borut Mekina

 |  Politika

Mramor ni gasilec

© Uroš Abram

Finančni minister Dušan Mramor je pravkar sporočil, da bo vrnil »dodatek za stalno pripravljenost.« Iz inšpektorata za javni sektor so nedavno sporočili, da je devet od 11 fakultet, na katerih so izvedli nadzor, svojim uslužbencem nezakonito izplačevalo dodatek za stalno pripravljenost. Med letoma 2012 in 2014 so si predvsem visokošolski funkcionarji izplačali za 770 tisoč evrov preveč »nagrade.« Največ ekonomska fakulteta, ki jo je takrat vodil zdajšnji finančni minister Dušan Mramor.

Mramor je v preteklih dneh ponavljal, da je imel za odobritev dodatka za stalno pripravljenost v času, ko je vodil ekonomsko fakulteto, "pravnoformalno pokritje," menil je, da njegova odločitev ni imela javnofinančnih posledic in da so tako pridobljen denar prihranili drugje, tudi z manjšim številom zaposlenih. Danes so se na ekonomski fakulteti vendarle posuli s pepelom. Predsednik upravnega odbora fakultete Bogomir Kovač je dejal, da je bila »uporaba tega inštrumenta po vsebinski plati neprimerna.«

Dodatek za stalno pripravljenost so na ekonomski fakulteti prejemali predvsem funkcionarji, ki jih je izbral prav dekan, torej Mramor. Med leti 2008 do 2015 je na omenjeni fakulteti skupaj prejemalo ta dodatek 72 oseb, za kar je fakulteta porabila 851 tisoč evrov. Mramor je na ta način prejel 3754 evrov, ki jih želi sedaj vrniti »obročno« v naslednjih šestih mesecih. Kot je še pojasnil, je bil ta dodatek najprimernejši način »potrebnega plačila za dodatno obremenitev določenega dela zaposlenih« saj bi bilo drugačno plačilo (nadure in/ali dodatne zaposlitve), mnogo dražje.

Dodatek za stalno pripravljenost je sicer v javnem sektorju namenjen za tiste, katerih delo je neposredno povezano z reševanji življenj ali zagotavljanja varnosti, kot so gasilci, zdravniki, medicinske sestre, babice, policisti, vojaki. Čeprav je inšpektorat odločil, da si ga profesorji ne zaslužijo, pa zdajšnja dekanja ekonomske fakultete Metka Tekavčič napoveduje sprožitev upravnega spora.

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.