Anže Lebinger, STA

 |  Politika

EU: Belgija mora izterjati 700 milijonov neplačanih davkov

Evropska komisarka za konkurenco Margrethe Vestager

Evropska komisarka za konkurenco Margrethe Vestager
© Wikimedia

Evropska komisija je Belgiji zaradi nezakonitih selektivnih davčnih ugodnosti v okviru sheme za presežne dobičke naložila izterjavo okoli 700 milijonov evrov neplačanih davkov. Od sheme je imelo koristi vsaj 35 večinoma evropskih multinacionalk, med katerimi naj bi bili proizvajalci tobaka in piva. Belgijska shema za presežne dobičke, ki deluje od leta 2005 pod geslom Samo v Belgiji, je nekaterim multinacionalkam na podlagi spornih davčnih stališč (tax rulings) omogočala plačevanje bistveno nižjih davkov. Osnova za davek od dohodkov pravnih oseb je bila znižana za 50–90 odstotkov, je ob predstavitvi odločitve poudarila evropska komisarka za konkurenco Margrethe Vestager.

Davčna shema je koristila le nekaterim multinacionalkam, medtem ko samostojna podjetja, ki so poslovala samo v Belgiji, niso mogla uveljavljati podobnih ugodnosti, kar pomeni zelo resno izkrivljanje konkurence znotraj enotnega trga EU, opozarjajo v Bruslju. Komisarka danes ni želela razkriti imen multinacionalk, ki so uporabljale nezakonito shemo, češ da je komisija preiskovala shemo, ne posameznih podjetij. Dejala je le, da gre za proizvajalce v zelo različnih sektorjih.

Po neuradnih informacijah naj bi bila med njimi proizvajalec tobaka British American Tobacco s sedežem v Londonu in pivski velikan AB InBev, proizvajalec belgijskega piva Stella Artois. Komisija od Belgije zahteva, da preneha uporabljati shemo za presežne dobičke in da za odpravo nepoštenih prednosti izterja vse neplačane davke. 500 od skupno 700 milijonov evrov neplačanih davkov dolgujejo evropska podjetja.

Belgijske oblasti so shemo utemeljevale s potrebo po preprečitvi dvojnega obdavčevanja, a Vestagerjeva je danes izpostavila, da omenjena podjetja niso plačevala davkov nikjer, tako da je šlo dejansko za »dvojno neobdavčevanje«.

Komisija preiskuje sporno uporabo davčnih stališč v uniji od junija 2013. Decembra 2014 je preiskavo razširila na vse članice. Oktobra 2015 je odločila, da sta Luksemburg in Nizozemska odobrila selektivne davčne ugodnosti družbama Fiat oziroma Starbucks. Trenutno izvaja tri poglobljene preiskave v povezavi z davčnimi stališči, ki zadevajo Apple na Irskem, Amazon v Luksemburgu in McDonald's v Luksemburgu.

Boj proti davčnim utajam in goljufijam je ena ključnih prednostnih nalog komisije pod vodstvom Luksemburžana Jean-Clauda Junckerja, ki je začela mandat jeseni 2014 v senci afere LuxLeaks. Luksemburška afera je izbruhnila, ko je skupina raziskovalnih novinarjev razkrila razsežnosti spornih dogovorov luksemburških davčnih oblasti in multinacionalk, ki omogočajo izogibanje davkom.

Sprožila je celo glasovanje o nezaupnici nekdanjemu dolgoletnemu luksemburškemu premierju Junckerju v Evropskem parlamentu, ki jo je Luksemburžan preživel ob opozorilih, da bodo evropski poslanci pozorno spremljali njegova dejanja. V okviru ukrepanja za davčno preglednost so članice unije lani oktobra, približno leto po izbruhu afere LuxLeaks, dosegle politični dogovor o samodejni izmenjavi podatkov o davčnih stališčih.

Še ta mesec, predvidoma 27. januarja, namerava komisija predstaviti nove predloge za vzpostavitev ureditve po načelu, da morajo podjetja plačati davke tam, kjer ustvarjajo dobičke. Velika Britanija je po poročanju Guardiana sicer že junija lani izrazila nasprotovanje načrtom Evropske unije.

Na vprašanje, ali po doslej sprejetih ukrepih v EU ni več davčnih nebes, je Vestagerjeva danes odgovorila: »Pravzaprav ne vem, kaj so davčna nebesa. Zame so davčna nebesa prostor, kjer vsakdo plača svoj pošten delež davkov. Nisem prepričana, da smo že v davčnih nebesih.«

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.