Izak Košir

 |  Politika

"TV Slovenija je z objavo popravka SDS ravnala nezakonito"

© RTV Slovenija

TV Slovenija je v soboto po oddaji Utrip objavila popravek stranke SDS, ki se je nanašal na prispevek novinarke Jelene Aščić, objavljen 23. januarja. V SDS so demantirali naslednje besede, ki jih je izrekla avtorica: "In medtem ko se vlada in ljudstvo ukvarjata z migranti, pašteto in komedijo, vodja opozicije snuje svojo vojsko." Kakršnegakoli popravka v oddaji Utrip, ki je na sporedu že od leta 1988, ne pomnijo. Nenavadno je to, da je do objave demantija sploh prišlo, saj RTV Slovenija sama oddajo predstavlja kot izrazito avtorsko oddajo s subjektivnim pogledom na najpomembnejše dogodke minulega tedna, kjer imajo ustvarjalci pri pripravi oddaje "kar največjo ustvarjalno svobodo". 

Profesor na Fakulteti za družbene vede (katedra za novinarstvo) Marko Milosavljević je prepričan, da je TV Slovenija v soboto zvečer po oddaji Utrip ravnala nezakonito. "Objavili so vsebino, ki naj bi bila nekakšen odgovor ali popravek - naj bi, ker niso nikjer opozorili in definirali, za kaj točno sploh gre. In zato, ker niso objavili, za kaj gre, so kršili Zakon o medijih in 3. odstavek 27. člena. Ta zahteva: "Vsaka objava mora biti jasno označena kot popravek, lahko pa tudi z oznako »prikaz nasprotnih dejstev«. Objava mora vsebovati ime prizadetega in navedbo, na kateri članek oziroma oddajo se nanaša." Tega TV Slovenija ni storila, objavila je vsebino, ki jo je očitno napisal nekdo zunanji in ne novinarji TV Slovenija, gledalce pa niso obvestili, ne kdo je ta oseba ali skupina, ki je ta zapis napisala, ne da gre za popravek ali odgovor in ostale zakonsko zahtevana opozorila," opozarja Milosavljević in dodaja, da je že nasplošno objavljanje tovrstnih odgovorov ali popravkov, ki medijskih vsebin ne popravljajo faktografsko, temveč gre zgolj za drugačno mnenje, zelo sporno.

Milosavljević je mnenja, da objava tovrstnih odgovorov brez oznak in opozoril gledalcem predstavlja kršenje Zakona o medijih in zavajanje gledalcev, kar je kršenje 4. člena Zakona o RTV Slovenija. Nekdo mora za to odgovarjati, še dodaja. Oddaja Utrip sicer spada pod informativni program, katerega odgovorna urednica je Jadranka Rebernik. Za Utrip je v preteklosti prispevke pripravljala tudi Rebernikova. Denimo januarja leta 2013 se je Stanka Prodnik v Mladini spotaknila ob njeno trditev »poskusa likvidacije« takratnega premiera Janeza Janše, kjer je »citirala, kaj je preverjal odstavljeni novinar Dela Dejan Karba, in naznanila, da tako nagnusnega trača še nismo slišali«. 

Za komentar smo prosili tudi avtorico prispevka Jeleno Aščić, a tega ni želela komentirati. Je bila pa zgovornejša njena novinarska kolegica in predsednica Društva novinarjev Slovenije (DNS) Petra Lesjak Tušek, ki meni, da je oddaja Utrip avtorska, intepretativna oddaja, v kateri imajo novinarji TV Slovenija možnost podajati subjektivna stališča, svoje komentatorske poglede, ocene o aktualnem dogajanju.

"Težko sicer razberemo, kaj natančno naj bi zapis, da je trditev napačna, sploh bil. Ni jasno razvidno, ali popravljajo izvorno besedilo novinarke samoiniciativno ali "na zahtevo". Če je bila objava posledica zahteve za demanti, bi jo lahko uredništvo glede na znana dejstva argumentirano zavrnilo in povsem utemeljeno zaščitilo tako avtonomijo uredništva v širšem smislu kot novinarko v ožjem smislu - s tem pa lastno verodostojnost. Če je uredništvo objavilo popravek na zahtevo, je v tem primeru očitno sledilo pritisku in interesu politike, ne pa javnosti, kar je primarna funkcija javnega serisa," meni Petra Lesjak Tušek in poudarja, da je trditev Jelen Aščić "o svoji vojski" dopolnjena še z izjavo dveh sogovornikov, ki precizirata izrečeno trditev, zato sama ne vidi podlage, po kateri bi morali objavljati popravek. Predsednica DNS izpostavlja, da trditev novinarke ni bila neresnična, temveč kvečjemu vzeta iz konteksta in je (pre)interpretirana, objava popravka pa po njenem "diskreditira povsem kredibilno avtorsko delo".

Popravek si lahko ogledate na tej povezavi, in sicer 12 sekund pred 14. minuto (13:48).

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.