Izak Košir, STA

 |  Družba

Na gradbišče džamije spet odvrgli svinjsko glavo

© Islamska skupnost

Na gradbišču Islamskega kulturnega centra v Ljubljani so neznanci znova odvrlil živalski kadaver - svinjsko glavo in manjšo plastično posodo s krvjo. Policisti bodo omenjeni dogodek preiskali v smeri kaznivega dejanja javnega spodbujanja sovraštva, nasilja ali nestrpnosti, tako kot tudi podoben dogodek, ki se je zgodil 13. januarja. 

Kot so pojasnili na Policijski upravi Ljubljana, so bili policisti nekaj pred 1. uro obveščeni, da so neznani storilci po vsej verjetnosti v času med 23. in 00.30 uro preko ograje na gradbišče vrgli svinjsko glavo. 

Sredi januarja je podoben dogodek že odmeval v javnosti. V Islamski skupnosti so to dejanjetakrat razumeli kot sovražni napad na manjšinsko skupnost. Poudarili so, da se nekateri mediji in novinarji pri svojem poročanju ne menijo za občutke manjšinske skupnosti, ki se "zgraža nad površnim, pristranskim in popolnoma izkrivljenim ter ideološko obarvanim poročanjem o islamu in muslimanih".

"Ne pristajamo na dejstvo, da se o islamu in muslimanih poroča na pristranski oziroma ponižujoč način. Kombinacija neizobraženosti posameznih novinarjev in sovražnikov, ki ustvarjajo novice in s svojim poročanjem zbujajo strah pri ljudeh, razvija kulturo strahu in nespoštovanja," so takrat zapisali v sporočilu za javnost. 

Ponovni incident s svinjskimi glavami je v zadnjem času že tretje tovrstno dejanje - že 25. decembra je namreč na vrata novomeškega Sokolskega doma neznanec odvrgel molotovko. To so pripisali dejstvu, da v Sokolskem domu, ki je najstarejši Narodni dom v Sloveniji, že več mesecev poteka akcija zbiranja pomoči beguncem. 

Kaznivo dejanje javnega spodbujanja sovraštva, nasilja ali nestrpnosti opredeljuje 297. člen kazenskega zakonika. Ta določa, da javno spodbujanje oz. razpihovanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti, ki temelji na verski pripadnosti in je storjeno tako, da lahko ogrozi ali moti javni red in mir oz. z uporabo grožnje, zmerjanja ali žalitev, se kaznuje z zaporom do dveh let.

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.