IK, STA

 |  Politika

SDS sprašuje vlado o pridržanju Slovencev na protimigrantskem shodu v Avstriji

Poslanec SDS Andrej Čuš (na sredini)

Poslanec SDS Andrej Čuš (na sredini)
© Borut Krajnc

To soboto je v avstrijskem Beljaku potekal protest proti migrantom in migrantskim centrom, ki naj bi jih zgradili v neposredni bližini meje s Slovenijo. Kot je v današnjem vprašanju vladi zastavil poslanec SDS Andrej Čuš, se je shoda udeležilo tudi več slovenskih državljanov, med drugim štirje, ki so jih avstrijski policisti pridržali. Kot piše Čuš, je četverico iz Slovenije v soboto na poti proti prizorišču zborovanja ustavil avstrijski policist, ki je nato kakim desetim svojim kolegom ukazal, da jih obkolijo, nato pa so vse štiri odpeljali na policijsko postajo. Čuš trdi, da so se množičnega zborovanja udeležili tudi "mnogi državljani Republike Slovenije", med temi pa navede in izpostavi inicialke R. J., A. Š., L. K. in A. J. 

Vsi štirje naj bi bili pridržani brez razlage ter identificirani in fotografirani. Izpustili naj bi jih po slabe pol ure, brez kakršnegakoli zapisnika in dokumenta, nadaljuje poslanec. Ali je šlo za sum, da gre za posameznike iz neonacističnih skupin, še ni znano. 

Ker je šlo po poslančevem mnenju za "nedopusten napad na svobodo gibanja in poseg v osnovne pravice naših državljanov", ga zdaj zanima, ali je bila slovenska vlada s pridržanjem seznanjena in če je bila, kako je protestirala in ukrepala proti Avstriji. "Kot poslanec in kot državljan Republike Slovenije zahtevam, da ukrepate ter zaščitite naše državljane," zaključuje Čuš.

Po poročanju avstrijske tiskovne agencije APA se je v soboto popoldne na glavnem trgu v Beljaku na poziv "Stranke naroda" zbralo med 500 in 700 nasprotnikov azilantov, kar je za tamkajšnje razmere relativno veliko. Za varnost je skrbelo okoli 200 policistov.

Na shodu so igrali avstrijsko himno ter mahali z zastavami Avstrije in dežele Koroške, med govorniki pa sta bila nekdanja poslanka svobodnjakov (FPÖ) Susanne Winter in viden zagovornik izstopa Avstrije iz EU Robert Marschall.

Po navedbah APA so protestniki med drugim izražali nasprotovanje begunski politiki tako Avstrije kot EU ter nasprotovanje EU na sploh. Pozivali so k zaprtju meja in odstopu avstrijskega kanclerja Wernerja Faymanna.

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.