Izak Košir

 |  Svet

Francoska policija izredne razmere izkorišča za zlorabljanje muslimanov

© WikiCommons

Organizaciji za človekove pravice Human Rights Watch (HRW) in Amnesty International sta v svojem mednarodnem poročilu ugotovili psihične in fizične zlorabe muslimanskim manjših v Franciji. Več kot 60 ljudi, s katerimi se je pogovarjal Amnesty, je povedalo, da je policija med posredovanju prekoračila svoja oblastila in uporabila pretirano silo. Organizaciji za človekove pravice Franciji očitata, da je muslimane, med katerimi so bili tudi otroci in starostniki, s tem stigmatizirala.

Žrtve policijskega nasilja so se pritožile, da so predstavniki "roke pravice" vdrli v njihove domove, restavracije in mošeje, uničili osebno lastnino, po tleh metali Korane, prestrašili otroke in ljudem omejili gibanje do te mere, da so nekateri celo izgubili službe in prihodke.

Policijske racije so se začele 14. novembra kot odgovor na teroristične napade v Parizu dan prej, kjer je umrlo 130 ljudi. Za te je kasneje prevzela odgovornost Islamska država.

Muslimanske skupnosti so bile zaradi tega tarče verbalnega in fizičnega nasilja po vsej Evropi. Zgolj v Franciji trenutno živi med 5,5, in 6,2 milijona muslimanov, kar predstavlja približno 7,6 odstotka populacije. Francoska muslimanska skupnost je sicer največja muslimanska manjšina v Evropi.

Preiskave domov brez sodnega naloga, ki jih je odobril francoski predsednik Francois Hollande, spadajo pa pod t.i. "krizni zakon", ki bi ga lahko primerjali s tistim v ZDA po terorističnem napadu na WTC 11. septembra leta 2001, ko so imeli preiskovalni organi in policija pri iskanju sumljivih oseb skoraj neomejena pooblastila.

Po podatkih HRW in Amnesty je bilo teh racij v Franciji vsaj 3.200, okoli 400 ljudi pa je dobilo hišni pripor. Protiteroristična tožilska skupina pa je odprla zgolj pet preiskav povezanih s terorizmom.

"Francija ima odgovornost, da državljanom zagotovi varnost in skuša preprečiti dodatne napade, vendar policija izredne razmere zlorablja na neupravičene načine," je poudarila Izza Leghtas iz HRW in pozvala, naj se preiskave domov brez sodnih nalogov in hišni pripori takoj prekinejo: "Te zlorabe so travmatizirale številne družine in uničile ugled ljudi, žrtve pa se počutijo kot drugorazredni državljani."

Predstavnica HRW je opozorila, da bi morala v porastu islamofobije Francija muslimanom podati roko in jim zagotoviti, da niso osumljenci zgolj zaradi svoje verske pripadnosti.

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.