Darja Kocbek

 |  Svet

V New Hampshiru boleč poraz Hillary Clinton

Hillary Clinton

Hillary Clinton
© WikiCommons

Po torkovi zmagi na strankarskem zborovanju v New Hampshiru je jasno, da je senator iz Vermonta Bernard Sanders vodja gibanja znotraj demokratske stranke. Za svojo kampanjo za predsednika ZDA je že zbral rekorden znesek prispevkov v majhnih zneskih in pospešeno gradi infrastrukturo za svojo kampanjo na nacionalni ravni. Zanjo trenutno namenja več denarja kot njegova protikandidatka nekdanja državna sekretarka Hillary Clinton, ki jo je porazil s 60 odstotki glasov proti 39 odstotkom. Ta poraz je za Clintonovo zelo boleč, saj je New Hampshire država, kjer je leta 2008 premagala sedanjega predsednika Baracka Obamo.

Volivci so za to, kar Sanders imenuje »politična revolucija«, odšli na volišča in glasovali za demokratičnega socialista, navaja Guardian.

Ta zmaga je zanj pred zborovanji v južnih zveznih državah ZDA zelo pomembna. Sanders je v New Hampshiru opozoril, da »mečejo vse vanj razen kuhinjskega korita« in pričakuje, da se bo kmalu zgodilo tudi to. Glede na vzporedne ankete je v New Hampshiru premagal Clintonovo v vseh kategorijah volivcev, razen pri najbogatejših in starejših od 65 let, poroča STA. Zanj je glasovala celo večina žensk, kar je izjemen rezultat za »demokratičnega socialista«, ki mu lani skoraj nihče razen njegovih uvodnih podpornikov ni pripisoval možnosti za zmago. Med kandidati republikanske stranke je zmago s 35 odstotki glasov slavil milijarder iz New Yorka Donald Trump.

Strankarski vodstvi sta še vedno prepričani, da Sanders in Trump nista prava pot do zmage na splošnih volitvah. Vodstvo demokratov je na strani Hillary Clinton, ki upa, da bo v Nevadi in Južni Karolini, ki sta naslednji na vrsti, upravičila vlogo favorita pri bolj raznolikih volivcih kot v New Hampshiru. Republikancem se je s tretjim mestom v Iowi kot odrešitelj prikazal 44-letni senator iz Floride Marco Rubio. Toda v New Hampshiru ga je premagal guverner Ohia John Kasich, ki se je s 16 odstotki glasov uvrstil na drugo mesto za Trumpom. Kasich je sicer najbolj zmeren oziroma sredinski kandidat republikancev, vendar pa za kampanjo nima niti dovolj denarja niti organizacije, da bi lahko dosegel podoben uspeh v Južni Karolini in Nevadi, navaja STA.

Hillary Clinton je po oceni New York Timesa zdaj pod velikim pritiskom, saj mora dokazati, da njeno sporočilo lahko navduši in aktivira volivce. Po porazu v New Hampshiru je obljubila, da se bo borila za temnopolte, špansko govoreče, istospolne volivce in ženske. To so člani koalicije, za katere verjame, da ji lahko prinesejo kandidaturo demokratske stranke za predsednico ZDA.

Bernard Sanders pa upa, da bo s predlogoma za določitev minimalne plače v višini 15 dolarjev na uro in za razbitje velikih bank dobil podporo volivcev v mestih z veliko prebivalci Las Vegas in Reno, kjer mnogi dobivajo nizke plače in so jim banke po izbruhu finančne krize leta 2008 odvzele domove.

Če mu bo 20. februarja na zborovanju v Nevadi in 27. februarja v Južni Karolini uspelo premagati Clintonovo, bo to zanjo pomenilo nov dvom, da ji lahko uspe dobiti kandidaturo demokratske stranke za predsednico ZDA. V njen uspeh v Nevadi in Južni Karolini očitno dvomijo tudi v njenem taboru, saj so podpornikom v torek poslali sporočilo, naj se osredotočijo na zborovanja na super torek 1. marca, ko bodo volivci izbirali svojega kandidata za predsednika ZDA v 11 zveznih državah iz katerih bodo demokrati na strankarsko konvencijo, kjer bodo odločali o kandidatu za predsednika, poslali 56 odstotkov vseh delegatov.

Washington Post za kandidate republikanske stranke piše, da je Donald Trump v New Hampshiru zmagal z največjo razliko med republikanskimi kandidati od leta 2000, ko je George Bush premagal Johna Mc Caina z 49 odstotki proti 30 odstotkom glasov. Trump ima v južnih zveznih državah močno podporo zaradi svoje nacionalistične retorike. Močan konkurent mu je konservativni teksaški senator Ted Cruz, ki ga je premagal v Iowi, ker ima močno podporo konservativnih gibanj in kristjanov.

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.