Staš Zgonik

 |  Svet

Slovenski znanstveni preboj v razumevanju virusa zika

Dr. Tatjana Avšič - Županc

Dr. Tatjana Avšič - Županc
© Uroš Abram

Slovenski raziskovalci so utrdili povezavo med okužbo nosečnice z virusom zika in razvojem mikrocefalije pri otroku. Sredi oktobra se je 25-letna ženska, ki se je nedavno tega vrnila z dve leti trajajočega prostovoljnega dela v mestu Natal v Braziliji, zglasila v ljubljanski porodnišnici na rednem pregledu. Bila je namreč v sedmem mesecu nosečnosti, pri čemer je v tretjem mesecu zbolela s simptomi, značilnimi za okužbo z virusom zika. Prva dva pregleda z ultrazvokom, ki jih je opravila še v Braziliji, sta kazala, da se otrok v maternici normalno razvija. Tokrat pa je ultrazvok pokazal nepravilnosti v razvoju možganov. Sprejeli so jo na oddelek za perinatologijo.

Po nekaj tednih so bile nepravilnosti v razvoju možganov otroka, med njimi tudi mikrocefalija, na ultrazvoku jasno vidne. Vsi znaki so kazali na to, da je vzrok za razvojne nepravilnosti virusna okužba. Prognoza za zdravje in preživetje otroka je bila zaradi obsežnih možganskih poškodb izjemno slaba. In nosečnica se je odločila zaprositi za splav. Tako državna Komisija za medicinsko etiko kot etična komisija v ljubljanskem Kliničnem centru sta kljub visoki nosečnosti prošnji ugodili. Nosečnost so umetno prekinili, s privolitvijo matere pa se je slovenskim raziskovalcem pod vodstvom virologinje dr. Tatjane Avšič - Županc ponudila nenadejana priložnost obdukcije otroka z mikrocefalijo, ki naj bi jo povzročila okužba z virusom zika. In v otrokovih možganih so dejansko odkrili celoten genom virusa zika. V drugih organih o njem ni bilo sledu.

Gre za najtrdnejši dokaz o povezavi med okužbo nosečnice z virusom zika in razvojem mikrocefalije pri otroku do zdaj. Virus so nedavno odkrili v plodovnici dveh novorojenčkov z mikrocefalijo, slovenski raziskovalci pa so prvi na svetu uspeli dokazati prisotnost virusa v možganih.

Svoje ugotovitve so sinoči objavili v New England Journal of Medicine, najuglednejši medicinski znanstveni reviji na svetu. Kot so pri reviji zapisali v uvodniku, slovenski prispevek sicer ni dokočni dokaz o povezavi med virusom zika in mikrocefalijo, vendar zahvaljujoč njemu "dokazi o povezavi postajajo vse trdnejši".

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.