Izak Košir

 |  Politika

Dedovanje tudi za neregistrirane istospolne partnerske skupnosti 

© Pixabay

Vlada je na včerajšnji seji sprejela spremembe Zakona o dedovanju. Zapisali so, da se s predlogom zakona odpravlja neskladje z Ustavo republike Slovenije v zvezi z dedovanjem partnerjev v registrirani istospolni partnerski skupnosti in partnerjev v neregistrirani istospolnih partnerski skupnosti. Dedovanje pri istospolnih parih se bo s tem uredilo. Še vedno pa v zraku visijo pravica do poroke in posvojitev, ki sta padli na zadnjem referendumu o Zakonu o zakonski zvezi in družinskih razmerjih (ZZZDR). 

Sprejetje predloga sicer prinaša tudi nekatere rešitve, ki izhajajo bodisi iz ustavnih odločb bodisi iz potreb, ki so se pokazale pri izvajanju veljavnega zakona v praksi. Tako odpravlja neskladje z ustavo, ki ga je ugotovilo ustavno sodišče.

V povezavi z zakonom o socialnovarstvenih prejemkih dodatno ureja institut omejitve pri dedovanju premoženja zapustnika, ki je prejemal pomoč v skladu s predpisi o socialnem varstvu. V okviru instituta omejitve dedovanja bo po novem mogoče uveljavljati tudi plačilo zapustnikovega pogreba.

Predlog omogoča možnost zahtevati prenos zapuščine brez dedičev v stečajno maso brez dedičev in možnost vložiti predlog za začetek stečaja zapuščine brez dedičev z države na zapustnikove upnike.

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.