Igor Mekina

 |  Svet

Assange osmešil Camerona

Julian Assange

Julian Assange
© Cancillería del Ecuador / WikiCommons

Potem ko sta se Velika Britanija in Švedska znašli pod plazom kritik zaradi poročila OZN, v skladu s katerim obe državi samovoljno omejujeta pravico do gibanja Juliana Asanga, ustanovitelja WikiLeaksa, se je oglasil tudi britanski predsednik vlade David Cameron. Julian Assange je poročilo OZN sprejel kot dokaz svoje moralne "zmage". Britanski predsednik vlade pa je dejal, da je poročilo OZN "smešno" in da bi bilo po njegovem najbolje, če bi Assange "prišel ven iz ambasade in se soočil z nalogom za aretacijo zoper njega." Dejal je tudi, da se od Assanga zahteva le, da "gre na sojenje v Švedsko, državo z dobro reputacijo glede pravičnosti in bi moral zato pripeljati do konca vso to žalostno sago." Dejal je tudi, da se je Assange "zabarikadiral v ekvadorskem veleposlaništvu" in kljub temu trdi, da je bil arbitrarno pridržan. "Edina oseba, ki ga je zaprla je bil - on sam," je dejal David Cameron. To stališče britanskega predsednika vlade po podatkih YouGov podpira tudi okoli dve tretjini vprašanih v Veliki Britaniji.

Assange je namreč soočen z obtožbami o posilstvu, vendar je tudi prepričan, da so te lažne obtožbe samo izgovor za to, da bi ga švedske oblasti predale ZDA zaradi objav številnih zaupnih dokumentov ameriške diplomacije in vojsske na spletni strani WikiLeaks. Nadavno je tako na primer postalo znano, da je danska vlada pristala na to, da lahko ameriško letalo s tajnimi ameriškimi agenti v Kopenhagnu čaka na priložnost, da takoj transportira v ZDA Edwarda Snowdena, če bi se na primer poleti leta 2013 na poti v južnoameriške države, kjer je dobil azil, ustavil na danskem ali v kakšni skandinavski državi. Vendar iz tega ni bilo nič, ker je "žbižgač" Edward Snowden raje ostal v Rusiji. Na spletni strani justice4assange.com, ki se zavzema za pravičnost za ustanovitelja WikiLeaksa, so takoj odgovorili na izjave Davida Camerona. "Odgovor na napad predsednika vlade Davida Camerona na Julijana Assanga: Assanga ne čaka sojenje, sploh še ni bil niti obtožen".

V nadaljevanju so navedli tudi tri napačne navedbe britanske in švedske vlade. Prva je, da odbor ki je sprejel poročilo sestavljajo "laiki" ne pa pravniki. V resnici ga sestavljajo strokovnjaki za mednarodno pravo, večina pa jih je Assangovo zadrževanje v Ekvadorskem veleposlaništvu ocenila kot neupravičeno. Druga trditev je, da mnenje odbora nima "pravne veljave" pri tem pa se pozablja, da je bil sistem OZN vzpostavljen tudi ob sodelovanju OZN in da njegove ocene obvezujejo vse države. Na trditev, da se Asange skriva pred obtožbami o spolnem napadu pa njegovi zagovorniki sprašujejo, ali je res "tako težko izprašati Assanga, vsaj sedaj, če ne že pred petimi leti."

V posebnem sporočilu je Asange sam zapisal: "Vidim predsednika vlade, ki se je zabarikadiral z pravno nedotakljivostjo parlamenta in se odločil, da me okleveta. Naj to poskusi tako, da najprej stopi izven te zaščite. Ne samo, da me nihče ne zahteva zaradi sojenja, nisem bil še niti obtožen. In že prej sem bil spoznan za npopolnoma nedolžnega s trani švedskega pravnega sistema in tudi ženska sama je v policijskem zapisniku dejala, da jo je policija v to prisilila ... In seveda je absurdno, da bi bil nekdo predan drugi državi v takšnih okoliščinah, kar je tudi razlog, da je to prakso leta 2014 prepovedal tudi britanski parlament."

Julian Assange pa tistim, ki se veselijo nad njegovim zadrževanjem v Ekvadorskem veleposlaništvu ni ostal dolžan in je podal kritično oceno ne samo britanskega ravnanja, pač tudi oceno dogajanj v mednarodni skupnosti. S tem v zvezi je dejal, da bi v ZDA - prava tarča najhujših kritik Assanga in država z največjim interesom za njegovo kaznovanje - glas za Hillary Clinton pomenil "glas za neskončno, neumno vojno", ki samo še razširja terorizem. Clintonova je zanj "vojni jastreb s slabimi ocenami", ki je znana po "emocionalni nasladi pri ubijanju ljudi". Dejal je, da ima s Clintonovo "dolga leta izkušenj ob prebiranju tajnih dokumentov" ter da so njene "slabe odločitve pomagale k vzponu Islamske države".

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.