Damjana Kolar

 |  Kultura

Razstavi Uroša Weinbergerja in Jasmine Grudnik

Family Picnic (2015)

Family Picnic (2015)

V Ljubljani bodo danes odprli dve zanimivi razstavi. Ob 19.00 bo v Galeriji Kresija otvoritev razstave Uroša Weinbergerja z naslovom Pozor, družinske vrednote!, ob 20.00 pa v Kinu Šiška razstava umetnice mlajše generacije Jasmine Grudnik z naslovom TEŠ.

Za Weinbergerjevo ustvarjanje je bilo vedno značilno razkrivanje temačnejših plati družbene resničnosti, kar je bilo v preteklosti že predstavljeno s številnimi odmevnimi razstavnimi projekti: Human Error (2009), Control-Delete (2010), Info vs. Info (2011), Generacija Z (2012), Displaced world, deplasiran svet. (2012), Blur Techno (2012), The Final Countdown (2014) in Hand, Job, Paper, Work. (2014). Njegova dela izražajo duh časa in nas šokirajo, hkrati pa nas vedno vzpodbudijo, da se v pričujoče tematike in podobe poglobimo in natančno premislimo o predočenem, skratka, od gledalca zahtevajo popolno osredotočenost, saj ni prostora za ravnodušnost.

Tokrat je umetnik izhajal iz padlega referenduma o družinskem zakoniku. Zbral je risbe na papirju, ki so nastala v obdobju zadnjih treh let, hkrati pa je koncept razširil še s slikami olj na platnu in risbami novejše produkcije, s ciljem izraziti svoje nestrinjanje s politikami predsodkov in nestrpnosti. Motivi na risbah in slikah se ubadajo s konceptom varnosti, moralnih in verskih vrednot, deviacij in militarizacije družine.  

Umetnica mlajše generacije Jasmina Grudnik na tokratni razstavi po besedah kustosinje Lare Plavčak "preko karakterne risbe raziskuje pogled iz svoje nekdanje sobe na šoštanjsko termoelektrarno, ki se je nekoč kazala kot stalnica otrokove rutine in slutnja sveta tam zunaj. V prostorski postavitvi prosojnih površin ponuja variacije prizora industrijske krajine elektrarne, ki med gozdom in poljem puha težke dimne oblake, ter se skozi takšno (ne)materialnost dotika hkratne intenzivnosti in izmuzljivosti spomina."

Jasmina Grudnik (1989) končuje magisterij slikarstva pod mentorstvom doc. mag. Zore Stančič in izr. prof. mag. Žige Kariža na ALUO. Leta 2013 se je samostojno predstavila s projektom Brlog, skupaj s Tinkaro Babić in Niko Rupnik, v Galeriji Simulaker v Novem mestu. V letu 2015 je sodelovala na Trienalu mladih umetnikov Premiera v Muzeju sodobnih umetnosti v Celju, na Grafični pomladi v Vetrinjskem dvoru v Mariboru in v Galeriji ALU v Sarajevu. Trenutno pripravlja razstavi za mednarodni festival Sarajevska Zima v Sarajevu in Galerijo Alkatraz v Ljubljani. Študijsko se je izpopolnjevala na FBAUL v Lizboni, na DAMU v Pragi ter na FF in AGRFT v Ljubljani. Deluje tudi kot scenografinja.

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.