Peter Petrovčič

 |  Politika

Poslanec SDS Vinko Gorenak še kar širi stereotipe o beguncih

© Borut Peterlin

Vinko Gorenak je eden tistih poslancev, ki se veliko ukvarjajo z begunsko krizo. Je član parlamentarnega odbora za notranje zadeve in komisije za človekove pravice, navsezadnje je bil nekoč že tudi notranji minister. Zaradi tega verjetno meni, da to tematiko pozna. Vprašanje je le, ali morda o njej res ne ve dovolj ali namenoma zavaja.

Gorenak je tisti, ki v javnosti najglasneje primerja, koliko denarja država nameni za upokojenca (z najnižjo pokojnino) in koliko za posameznega prosilca za azil. Za prvega 434 evrov na mesec, za drugega skoraj enkrat več, 833 evrov.

To ne drži in to Gorenak zagotovo dobro ve, saj je Janševa vlada na njegov predlog leta 2012 prepolovila denarno pomoč, ki jo prejemajo prosilci za azil in znaša 135 evrov, torej šestkrat manj, kot trdi poslanec. Poleg tega to velja le za prosilce za azil, ki jim država dovoli bivanje zunaj azilnega doma. Tisti, ki bivajo v nekakšnem polzaporu, dobijo 18 (osemnajst!) evrov mesečne žepnine. Slovenijo je sicer doslej prečkalo več kot 450 tisoč beguncev, prošnjo za azil jih je vložilo malo več kot 160, Slovenija pa je status begunca podelila petim.

Po Gorenakovem nastopu na zadnji seji odbora za notranje zadeve pa je njegovega govorjenja imel dovolj tudi dolgoletni zastopnik prosilcev za azil in nekdanji ustavni sodnik Matevž Krivic. V časniku Dnevnik je demantiral njegove »hude in očitne laži«, kot jih je poimenoval. »Čisto vse države EU so svojo azilno zakonodajo zdaj že zaostrile, čisto vse, samo Slovenija ne! Povejte mi eno samo, ki tega še ni naredila, če znate!« je dejal Gorenak. Krivic pojasnjuje, da niti Nemčija, Avstrija, Danska in Švedska, »kjer o tem politiki (zlasti pred volitvami) veliko govorijo«, še niso vse res uzakonile strožje azilne zakonodaje. Prav tako ne Madžarska in Slovenija in poleg njiju v EU »še dvajset držav. Dvajset!«

Na Krivičevo pismo se je Gorenak sicer odzval, a je njegov odgovor vsebinsko nepomemben in žaljiv, zato ga ne bomo navajali.

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.