NM

 |  Družba

Slovenska filantropija o sprejemu otrok brez spremstva

© Wikicommons

Slovenska filantropija želi ob zadnjih dogodkih in protestih v zvezi naselitvijo otrok brez spremstva opozoriti na njihov poseben položaj, ki ga je treba upoštevati in razumno delovati. Gre namreč za mladoletnike, stare do 18 let, ki iz konfliktnih območij prihajajo v Slovenijo v iskanju varnejše prihodnosti, so zapisali na spletni strani. Otroci brez spremstva so lahko žrtve preganjanja, trgovine z ljudmi, priče nasilja in vojnih grozot, še poudarjajo.

»Otroke po Konvenciji o otrokovih pravicah in drugih mednarodnih aktih, tudi zakonu o mednarodni zaščiti, smatramo za ranljivo skupino. To vsekakor velja tudi v kontekstu množičnih migracij. Standardi obravnave in nastanitve teh otrok pri nas so neustrezni,« izpostavljajo na strani. Slovenska filantropija je namreč že pred leti pripravila predlog, na kakšen način bi jih bilo treba obravnavati in nastaniti, da bi jih lahko učinkovito zaščitili in jim ponudili okolje, spodbudno za njihov razvoj v samostojne in odgovorne člane družbe, v katero so prišli.

Zapisali so tudi, da ne razumejo upora učiteljev, »saj bi že zaradi svoje stroke morali vedeti, kako nujno je, da se otroke usmerja in odpira možnosti za razvoj.« Poudarjajo, da bi sicer bila potrebna dodatna pomoč, delo z mladostniki pa bi lahko odprlo možnost za zaposlitev dodatnih strokovnjakov, ki bi jih spremljali na njihovi poti odraščanja. »Še najmanj, kar bi jim lahko ponudili, je, da bi jih sprejeli v dijaški dom, ki je lahko prostor, ki ga potrebujejo,« so prepričani v filantropiji.

Zato pristojne institucije pozivajo, da v najkrajšem možnem času poskrbijo za to izjemo ranljivo skupino, ki je vodljiva (v eno ali drugo smer). Prebivalce Slovenije pa pozivajo k strpnosti in izkazu naklonjenosti do mladoletnih otrok migrantov.

O nedavnih dogodkih v zvezi z nastanitvijo otrok brez spremstva je v aktualni številki Mladine pisal tudi Vlado Miheljak.

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.