Izak Košir

 |  Družba

Damir Avdić lahko ostane v Sloveniji

Damir Avdić v svoji gledališki predstavi Most na krvi v produkciji gledališča Glej leta 2010.

Damir Avdić v svoji gledališki predstavi Most na krvi v produkciji gledališča Glej leta 2010.
© Domen Repnik

"Situacija Damirja Avdića je rešena, njegovi pritožbi je bilo ugodeno. Kot njegovemu pooblaščencu se mi zdi to edina možna in razumna odločitev, saj je zdaj trpinčenje njegove družine končano," pojasnjuje Avdićev odvetnik Dino Bauk in dodaja, da bo natančnejšo utemeljitev podal v naslednjih dneh, ko bo imel čas podrobneje pregledati obsežno odločbo ministrstva za notranje zadeve. Umetniku je namreč grozil izgon iz Slovenije, čeprav ima tukaj soprogo in dva otroka.

O tej problematiki je v Mladini že decembra pisal Borut Mekina

Takrat je namreč Avdić dobil priporočeno pismo ljubljanske upravne enote, odločbo, pod katero se je podpisala Nina Bačnik, vodja oddelka za tujce, v kateri mu je zavrnila podaljšanje dovoljenja za začasno prebivanje. Z vidika slovenske zakonodaje Avdić v Sloveniji ne sme bivati. Na upravni enoti so takrat pojasnili, da odločba še ni pravnomočna, ko bo, bo Avdić izgubil dovoljenje za delo, status samostojnega kulturnega delavca, v Slovenijo pa bo po novem lahko prišel le kot turist iz Bosne, kjer bi lahko svojo družino videl le nekaj mesecev na leto. Razlog za to je bil absurden. Čeprav ima njegova žena redno zaposlitev, čeprav ima Avdić sam prihodke, ki znašajo okoli 900 evrov na mesec, čeprav redno plačujejo vrtec, najemnino za stanovanje, vodo, hrano, z vidika države ne on ne njegova žena nsta imela dovolj sredstev za preživljanje.

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.