IK, STA

 |  Politika

Tone Krkovič na zaslišanje zaradi suma vpletenosti v dva umora

Tone Krkovič (desno) s prvakom SDS Janezom Janšo

Tone Krkovič (desno) s prvakom SDS Janezom Janšo
© Borut Krajnc

Brigadirju Tonetu Krkoviču je ljubljansko okrožno sodišče poslalo vabilo na zaslišanje zaradi suma vpletenosti v dva umora. Zahtevo za preiskavo je vložila vdova Tonija Mrlaka, ki je umrl v sestreljenem helikopterju v času osamosvojitvene vojne, sestrelitev pa naj bi ukazal Krkovič.

Krkovič bo moral pred preiskovalno sodnico 29. marca, pojasniti pa bo moral okoliščine sestrelitve helikopterja nad ljubljansko Rožno dolino 27. junija 1991. Tedaj sta v sestreljenem helikopterju umrla Makedonec Bojanče Sibinovski in Slovenec Toni Mrlak, vdova slednjega Emilija Mrlak pa Krkoviču očita, da je ukazal sestrelitev helikopterja JLA, čeprav ta ni bil oborožen. Pilot Mrlak pa naj bi že nekaj časa tajno sodeloval s teritorialno obrambo in pripravljal prevoz dveh helikopterjev JLA na slovensko stran.

Okrožno tožilstvo v Ljubljani je sicer kazensko ovadbo Emilije Mrlak marca lani že zavrglo, potem ko je ugotovilo, da je kazenski pregon zastaral. Tožilstvo je namreč presodilo, da dogodka ni mogoče presojati z vidika klasičnega kaznivega dejanja umora, pač pa bi lahko šlo kvečjemu za kaznivo dejanje protipravnega pobijanja in povzročanja ran sovražniku, a je kazenski pregon za to kaznivo dejanje zastaral.

Po poročanju Dela se Emilija Mrlak s takšno razlago tožilstva ne strinja. Mrlak je bil sicer formalno še pripadnik JLA, a se je dogovarjal za prestop na slovensko stran, zato ni bil sovražnik, v svoji zahtevi navaja Mrlakova, ki je prepričana, da gre za dejanje, storjeno na grozovit in zahrbten način. Zato je kot oškodovanka prevzela kazenski pregon in vložila zahtevo za preiskavo.

Na okrožnem sodišču so za časnik Dnevnik potrdili, da so prejeli zahtevo za preiskavo zaradi dveh kaznivih dejanj umora po 46. členu kazenskega zakonika Socialistične republike Slovenije v povezavi s kazenskim zakonikom SFRJ. Sodišče bo zaslišalo osumljenca ter nato odločilo, ali bo uvedlo preiskavo.

Pregon je sicer možen po zakonu, ki je veljal v času kaznivega dejanja, če pa se je zakon pozneje spremenil, pa po tistem, ki je za osumljenca milejši.

Krkovič, ki je javnosti znan predvsem iz afere Patria, je dogajanje za več medijev označil kot norost. Za Dnevnik je dejal, da ni nihče streljal na Mrlaka in da tudi niso vedeli, ali je bil helikopter oborožen in kaj prevaža. "Tedaj je bila prepoved leta skozi slovenski zračni prostor in izstrelek je bil usmerjen v helikopter JLA, ne v Mrlaka. Kaj pa bi se zgodilo, če bi helikopter napadel objekte, za varnost katerih sem bil odgovoren," pravi Krkovič, ki ga moti tudi, da se ga preganja po stari jugoslovanski kazenski zakonodaji.

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.