IK

 |  Svet

V Bruslju tri eksplozije: najmanj 34 smrtnih žrtev in 230 ranjenih 

Prizor po eksploziji na podzemni železnici

Prizor po eksploziji na podzemni železnici
© Le Soir / Twitter

V Bruslju so odjeknile tri ekslozije, ki so po poročanju belgijskih medijev terjale najmanj 34 smrtnih žrtev in 230 ranjenih. Številke se iz ure v uro spreminjajo. Po navedbah ministrstva za zunanje zadeve RS med njimi ni slovenskih državljanov, kasneje pa v javnost pricurljala informacija, da je med ranjenci tudi neimenovani slovenski diplomat. Dve eksploziji sta se okoli 8. uri zjutraj zgodili na bruseljskem letališču Zaventem, ki je zaradi tega do nadaljnega zaprto, tretja pa na postaji tamkajšnje podzemne železnice v bližini inštitucij EU v Bruslju. Vzrok eksplozij še ni znan, se je pa incident zgodil le nekaj dni potem, ko so v Bruslju aretirali glavnega osumljenca za novembrske teroristične napade v Parizu Saleha Abdeslama. Javni promet je zaprt, oblasti ljudem svetujejo, naj ostanejo doma. Belgijske oblasti so že zvišale stopnjo teroristične ogroženosti na najvišjo za celotno državo, v Bruselj pa so napotile še dodatnih 225 vojakov.

Slovenskega diplomata, ki je bil na poti na delovno mesto v eksploziji na postaji podzemne železnice Meelbeek lažje ranjen, so takoj oskrbeli v bolnišnici. Po informacijah veleposlanika Slovenije pri EU Rada Genoria so ostali sodelavci na varnem.

Belgijski premier Charles Michel je potrdil, da je bil v Bruslju izveden samomorilski teroristični napad.

Dogajanje v Bruslju bomo spremljali sproti, spodaj pa lahko spremljate tvite o odzivih na današnje eksplozije. 

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.