V Rogu bodo junija začeli z rušenjem

Urejeni ateljeji, ki bi jih občina rada porušila

Urejeni ateljeji, ki bi jih občina rada porušila
© Arhiv Samoroga

Na Mestni občini Ljubljana (Mol) so potrdili, da junija začenjajo z rušenjem na območju Roga. Revitalizacija območja bo obsegala prenovo in preureditev nekdanje tovarne v Center Rog. Med tistimi, ki bodo začutili posledice začetka prenove bo med Rogovci zaenkrat vizualna umetnica Breda Pivk, ki je že prejela nalog za izselitev iz Studia Samorog do konca aprila. Umetnica ima svoj atelje tam že od samega začetka leta 2006, v prenovo prostora pa je vlagala deset let. Uporabniki Roga so pred časom opozorili, da namerava Janković z rušenjem začeti poleti, ker ima za ta termin dovoljenje, kljub temu, da zaenkrat nima sredstev za nadaljevanje del na območju Roga.

Kot je povedala vodja oddelka za kulturo Mestne občine Ljubljana Mateja Demšič, na Molu pričakujejo, da bodo »do poletja imeli informacijo o možnosti črpanja sredstev EU«. Za Mol predstavlja prenova tovarne Rog edinstveno priložnost za predrugačenje pogleda in oživitev vzhodnega dela mestnega središča. S prenovo naj bi nastala smiselna povezava med starim mestnim jedrom Ljubljane, avtonomnim kulturnim centrom Metelkovo in predvidenim likovnim razstaviščem v prenovljeni Cukrarni.

Revitalizacija območja sicer obsega prenovo in preureditev tovarne Rog, izgradnjo parkirišč v kleti in preureditev tovarniškega dvorišča v večnamenski park. Novi Center Rog bo povezoval proizvodne, laboratorijske in izobraževalne programe za likovne umetnike, arhitekte in oblikovalce na področjih industrijskega, unikatnega, grafičnega in modnega oblikovanja. Med sedanjimi uporabniki nekdanje usnjarne in tovarne koles Rog se širi bojazen, da v bodočem centru Rog ne bo prostora zanje. Še posebej problematizirajo usodo socialnega centra Rog, ki ne sodi v predstavljen koncept Centra Rog.

Na vprašanje, ali nameravajo uporabnike Roga vključiti v delo bodočega Centra Rog, je Demšarjeva odgovorila, da je govoriti o tem še preuranjeno: »Smo šele v fazi, ko začenjamo postopke za rušitev objektov, ki razen enega niso zasedeni, in ekološko sanacijo. Stavba oziroma tovarna Rog mora biti najprej obnovljena, da bi sploh razpisali natečaj za uporabo prostorov.«

O zgodbi Brede Pivk, ki je edinstvena v tem, da je Pivkova prva, ki jo »mečejo ven«, je v Mladini pisal Izak Košir: »Po besedah predstavnice MOL Alje Bebar so Bredi Pivk na enem od dveh uradnih sestankov natančno predstavili časovnico gradbenih del: »Prav tako smo ji predlagali, da poiščemo v Ljubljani prostor, kjer bi lahko razstavljala, vendar je to zavrnila z razlago, da v Ljubljani za to, kar dela, ni primernega prostora.« Ko smo že pri prostoru – Janković je nedavno dejal, da v mestu ni prostora za »še eno Metelkovo«. Očitno pa je na cesti več kot dovolj prostora za še eno umetnico.«

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.