Anže Lebinger, STA

 |  Svet

Fifin uradnik priznal krivdo

Nekdanji podpredsednik Mednarodne nogometne zveze (Fifa) Alfredo Hawit se je izrekel za krivega v štirih obtožbah v povezavi z veliko korupcijsko afero, ki je pred meseci odjeknila v nogometnem svetu, so objavili na ameriškem sodišču, kjer se ukvarjajo s Fifinimi primeri. Hawit, sicer iz Hondurasa, je bil tudi predsednik nogometne zveze Severne in Srednje Amerike ter Karibov (Concacaf). Na zaslišanju v Brooklynu se je dogovoril, da se za obtožbe odpove 830 tisoč evrom. Zatem ko ga je januarja Švica izročila ZDA, vmes pa je bil prost po plačilu varščine, se je sedaj izrekel za krivega v povezavi z jemanjem podkupnin v zameno za pogodbe o prodaji medijskih in tržnih pravic za turnirje Concacafa in kvalifikacijskih tekem za svetovno prvenstvo. Zaradi sprejemanja podkupnin in pranja denarja med letoma 2008 in 2014, ko je bil generalni sekretar honduarške zveze, mu grozi do 20 let kazni za vsako izmed štirih obtožb.

Na predsedniškem stolu je od letošnjega februarja Švicar Gianni Infantino, o katerem so se razpisali na spletni strani Guardiana. Novi šef mednarodne nogometne federacije bo skušal povrniti nekaj ugleda, zatem ko »se je Fifa pod Seppom Blatterjem prelevila v centralni komite najčistejšega kapitalizma«. Marcel Štefančič, jr. je v Mladini pisal, kako je bil Blatter pravzaprav doktor privatizacije: »Fifa svetovno prvenstvo podeli neki državi, domačini potem vse naredijo, Fifa pa le proda televizijske pravice – in bajno profitira.«

Etična komisija mednarodne nogometne zveze je nato lani decembra predsednika Fife Seppa Blatterja in predsednika Uefe Michela Platinija (vendarle) kaznovala z osemletno prepovedjo delovanja v nogometu. Oba sta kaznovana tako na nacionalni kot tudi mednarodni ravni. Platini je takrat celo kandidiral za prevzem predsedniškega mesta pri Fifi. Razlog za kazen je bilo sporno plačilo iz leta 2011, ko je Blatter odobril plačilo Platiniju, in sicer v znesku dveh milijonov švicarskih frankov (1,85 milijona evrov). 

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.