Izak Košir, STA

 |  Politika

Kangler kmalu z novo stranko za naslednje volitve

Protesti zoper tedaj še župana Maribora Franca Kanglerja, ki so spodbudili »vseslovensko ljudsko vstajo«

Protesti zoper tedaj še župana Maribora Franca Kanglerja, ki so spodbudili »vseslovensko ljudsko vstajo«
© Marko Pigac

Županova lista nekdanjega mariborskega župana Franca Kanglerja, ki jo sicer vodi Željko Vogrin, načrtuje naskok na državno politiko. Kot piše današnji Večer, naj bi se na kongresu 12. maja preimenovala v Novo ljudsko stranko Slovenije (NLSS), s katero nameravajo tudi na naslednje državnozborske volitve.

Kot dodaja časnik, ne ime stranke ne datum kongresa nista naključje. Natanko 12. maja bo namreč minilo 28 let od rojstva Slovenske kmečke zveze, predhodnice današnje Slovenske ljudske stranke (SLS), stranke, iz katere so Kanglerja po dogajanju v Mariboru, ki so ga odnesli iz županskega stolčka, in ga preselili v sodne dvorane, izključili v času predsednika Radovana Žerjava.

Sicer pa naj Kangler po informacijah časnika ne bi prevzel vodenja stranke, pač pa bi na njenem čelu ostal Vogrin, ki v podporo nekdanjemu mariborskemu županu v njegovih sodnih postopkih vodi tudi Odbor 2015. Kangler naj bi se na kongresu potegoval za predsednika programskega sveta.

Po besedah Vogrina ni njihov namen, da bi komurkoli jemali glasove, saj da je veliko volivcev neopredeljenih, stranka pa naj bi zagovarjala predvsem prihodnost za mlade, gospodarstvo, prav tako bo za ukinitev državnega določanja cen kmetijskih zemljišč, kar da naj se da v pristojnost občinam, posebno pozornost pa bo imela tudi pravna država.

Da se Kangler ne bo potegoval za predsednika stranke, naj bi bil razlog tudi v dejstvu, da njegova pot na sodiščih še ni končana, piše časnik, ki še dodaja, da naj bi bilo na kongresu med drugim pričakovati tudi nekdanjega kmetijskega ministra Cirila Smrkolja in nekdanjega župana Murske Sobote Antona Štihca.

Tri leta po mariborskih vstajah je Franc Kangler zaradi spornih radarjev na sodišču zmagal. Sodišče je letos izdalo zavrnilno sodbo, a sodna odločitev ni v ničemer povezana z vstajami, je v članku pred nekaj meseci ugotavljal Mladinin novinar Jure Trampuš. Zapis si lahko v celoti preberete tu.

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.