Izak Košir

 |  Kultura

Nocoj v New Yorku premiera Virčeve dokudrame o Titu

Filmski plakat za dokumentarno dramo o jugoslovanskem vesoljskem programu

Filmski plakat za dokumentarno dramo o jugoslovanskem vesoljskem programu
© Mladina

Film Houston, imamo problem!, celovečerni prvenec slovenskega režiserja Žige Virca, bo nocoj v New Yorku končno doživel svetovno premiero. Ta se bo odvila na priznanem ameriškem festivalu Tribeca, ki ga je ustanovil igralec Robert De Niro. Film, ki raziskuje mit o domnevnem ameriškem nakupu tajnega jugoslovanskega vesoljskega programa v zgodnjih šestdesetih letih, vrednem več milijard dolarjev, je zbudil veliko zanimanja v ameriški javnosti, tako da so bile vstopnice za premiero razprodane v zgolj nekaj minutah.

Film Houston, imamo problem! je nastal v koprodukciji Slovenije, Hrvaške, Nemčije, Češke in Katarja in je med drugim tudi prvi film HBO Europe v regiji Adria, sofinancirala pa sta ga Slovenski filmski sklad in RTV Slovenija. Slovenska premiera filma bo 25. aprila v Kinodvoru, v kina pa film prihaja 5. maja.

O filmu in temu, zakaj desnica tako ljubi teorije zarote, je že leta 2012 v Mladini pisal Marcel Štefančič, jr: "Američani so se na Luni izkrcali s pomočjo tajnega jugoslovanskega vesoljskega programa – Tito ga je Kennedyju prodal leta 1961, v zameno pa dobil ogromno denarja, s katerim je Jugoslavija v šestdesetih letih prešla v obdobje razcveta. To je premisa dokudrame Houston, We Have a Problem!, ki naj bi jo posnela Žiga in Boštjan Virc – triminutni napovednik za njuno šokudramo si je na spletu prvi teden ogledalo že več kot 600.000 ljudi, okrog 250.000 ljudi pa si ga je ogledalo že prvi dan. Kar je ogromno, še zlasti, če pomislite, da je šlo bolj ali manj za kost, s katero sta skušala pritegniti potencialne investitorje. No, odziv je bil tako silovit, tako evforičen in tako globalen, da lahko rečemo le: testna projekcija je uspela. Še več, ta viralni test je tako dobro uspel, da se zdi investicija v njuno dokudramo bolj varna od investicije v delnice. Viralca Virca sicer pravita, da ju je tako silovit, tako evforičen in tako globalen odziv presenetil, da je bil torej povsem in scela nepričakovan, toda pomislite: mar nista Tito in ameriško izkrcanje na Luni ubijalska kombinacija? Tito je še vedno velik hit – in mit – v Jugoslaviji, ameriško izkrcanje na Luni pa je priljubljena topika konspirologov, še posebej ameriških, se razume. In glede na to, da jugonostalgija in titomanija cvetita tako dobro kot konspirološko zanikovanje ameriškega izkrcanja na Luni, je bilo mogoče povsem upravičeno sklepati, da bo filmček – napovednik za dokudramo, ki je še ni – kliknil."

O mitu in resničnosti v filmu smo v Mladini pisali tudi prejšnji mesec. Igrani dokumentarec je sestavljen iz zgodovinskih dejstev, preverjenih podatkov, pa tudi različnih konstruktov, ugibanj, subjektivnih mnenj. Odločitev, kaj je res, je prepuščena gledalcem. »Časovna usklajenost ameriške finančne pomoči Jugoslaviji in Kennedyjeve napovedi, da gredo Američani na Luno, je zanimivo naključje, ki odpira prostor za različna ugibanja in teorije zarote. Zanimivo je tudi, da je bil Tito zadnji tuji državnik na obisku pri Kennedyju – v času tega obiska je bil na Tita izveden neuspel poskus atentata, le nekaj tednov kasneje pa je uspel atentat na Kennedyja. Res samo še eno naključje?« se sprašuje Virc in dodaja zanimivo dejstvo, da so bili nekateri jugoslovanski inženirji na visokih položajih v Nasi – Mike (Milojko) Vucelić in Danilo Bojić sta prejela celo ameriška odlikovanja.     

Q_oQFplWs_g

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.