Darja Kocbek

 |  Politika

Clintonovi je v New Yorku pomagal zmagati tudi volilni sistem

Hillary Clinton

Hillary Clinton
© YouTube

Nekdanja državna sekretarka Hillary Clinton pri demokratih in milijarder Donald Trump pri republikancih sta zmagovalca strankarskih volitev v državi New York za nominacijo za kandidata za predsednika ZDA. Protikandidat Clintonove senator iz Vermonta Bernard Sanders in protikandidat Trumpa senator iz Teksasa Ted Cruz sta že v Pensilvaniji, ki bo najpomembnejša od naslednjih petih držav, kjer bodo strankarske volitve 26. aprila. Takrat bodo po poročanju STA volili še v Connecticutu, Delawareju, Marylandu in Rhode Islandu.

Dve tretjini demokratov sta v New Yorku volili Clintonovo zato, ker ima največ možnosti, da užene Trumpa, pri čemer poštenje ni pomembno. Kar 80 odstotkov demokratov je menilo, da je Sanders pošten, o Clintonovi pa tako meni le 60 odstotkov demokratov. Trump je po drugi strani pobiral glasove tistih, ki si želijo v Beli hiši nekoga, ki ni politik. Na republikanskih volitvah v New Yorku so sodelovali le belci.

Steven Rosenfeld na portalu Alternet ocenjuje, da je Hillary Clinton v New Yorku najbrž zmagala tudi zaradi neprijaznih pravil tamkajšnje demokratske stranke za sodelovanje na volitvah. Volivci se morajo zanje namreč prijaviti kot člani stranke pol leta pred volitvami, to je preprečilo udeležbo neodvisnim volivcem in volivcem, ki se odločijo za odhod na volišče v zadnjem trenutku, da bi glasovali za Sandersa. Da so Sandersove volivce motila pravila za udeležbo na volitvah in domnevne nepravilnosti, opozarja tudi Guardian. Z volilnega seznama so uradno odstranili 125 tisoč volivcev iz okrožja Brooklyn. Po Sandersovih besedah so volilna pravila preprečila voliti 3 milijonom neodvisnim volivcem.

New York Times ugotavlja, da je bila Hillary Clinton prvič po začetku demokratske tekme za nominacijo sproščena. V New Yorku je sicer zmagala tudi leta 2008, ko je kot protikandidata premagala sedanjega predsednika Baracka Obamo.

Po zmagi Donalda Trumpa na republikanskih volitvah Guardian poroča, da se je vrnil in republikanska stranka ne more narediti nič. Da je zmaga v domačem New Yorku zanj nov zagon za nominacijo republikanske stranke, ocenjuje tudi Washington Post. Daniel-C. Schmidt v die Zeit razlaga, da je Trumpova zmaga v New Yorku povezana z življenjskim nazorom prebivalcev. V tej metropoli mešanice kapitalizma z zaposlenimi v finančnem središču Wall Street in navadnih državljanov, ki so zaposleni kot gasilci, policisti in navadni delavci, je povsem druge vrste konzervativizem kot v zvezni državi Iowa. To je treba upoštevati pri Trumpovem vzponu: to je mesto, kjer se je neprestano treba boriti, kar prinese tudi samozavest.

Clintonova in Sanders si bosta po volitvah v New Yorku razdelila 291 delegatov, pri čemer jih bo veliko več dobila nekdanja državna sekretarka. Do New Yorka je imela Clintonova 1758 delegatov, Sanders pa 1076. Za zmago julija na konvenciji v Philadelphii jih je treba zbrati 2383.

Med kandidati republikanske stranke bo Donald Trump v New Yorku dobil skoraj vse od 95 delegatov. Do New Yorka jih zbral 744, za zmago na konvenciji julija v Clevelandu pa jih je potrebnih 1237.

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.