Izak Košir

 |  Kultura

V 57. letu starosti je umrl ameriški glasbenik Prince

Prince (1958 - 2016)

Prince (1958 - 2016)
© WikiCommons

Umrl je ameriški glasbenik Prince. Star je bil 57 let. Žalostno novico o smrti enega od najpomembnejših pop rock glasbenikov 80. in 90. let je prvi objavil portal TMZ, nato so zgodbo preverjali tudi drugi ameriški in britanski mediji, med njimi tudi Daily Mail. Zapleti z njegovim zdravjem so se začeli pred šestimi dnevi, ko je moralo zaradi hude oblike gripe zasilno pristati njegovo zasebno letalo. Princa so prepeljali v bolnišnico, kjer je ostal tri ure, nato so ga spustili domov. In vseeno je naslednji dan že stal na odru ter koncert odigral v celoti. Danes pa so ga našli mrtvega na njegovem domu v Minnesoti, domnevno na tleh snemalnega studia.

Ob 9.43 so reševalci prejeli klic in odhiteli na posestvo, a je bilo za Princa že prepozno, poroča Daily Mail. Njegova zdravje naj bi se po pričevanju virov blizu glasbenika v zadnjih nekaj tednih rapidno poslabšalo.

Prince Rogers Nelson se je leta 1958 rodil v Minneapolisu v ameriški zvezni državi Minnesota. Svoj debitantski album For You je izdal leta 1978; sledili so Prince (1979), Dirty Mind (1980) in Controversy (1981). Svetovno slavo je doživel leto kasneje, ko je album 1999 zasedel vrhove mednarodnih lestvic. 

Med njegove največje uspešnice sodijo skladbe iz 80. in 90. let, kot so Little Red Corvette, When Doves Cry, Cream, Get Off, Diamonds And Pearls, Time in nepozabna Purple Rain iz istoimenskega filma, ki ga je za vedno katapultirala med najprepoznavnejše ameriške glasbenike prejšnjega stoletja. Pisal je tudi pesmi za druge izvajalce, med njegove največje uspešnice sodi tudi balada Nothing Compares 2 U, ki jo je prepevala Sinead O'Connor. 

Širšemu občinstvu manj znano je, da Prince ni bil zgolj pop glasbenik in pevec, temveč tudi odličen kitarist. Svoje obvladovanje kitare je velikokrat pokazal pri nastopih v živo, zadnja leta pa se je ponovno vračal h koreninam - funku, soulu in R&B glasbi. Legendarna ostajajo tudi njegova eksplicitna besedila, ki so s svojim erotičnim nabojem podžigala domišljijo puritanske Amerike.

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.