AL, STA

 |  Politika

Greenpeace objavil dele sporazuma TTIP

Okoljevarstvena organizacija Greenpeace je danes objavila dele čezatlantskega trgovinskega in naložbenega sporazuma (TTIP), o katerem se v strogi tajnosti pogajajo ZDA in Evropska unija. Iz njih je med drugim razvidno, da ZDA v pogajanjih močneje pritiskajo na EU, kot je bilo znano doslej. Greenpeace svari, da Evropi po sklenitvi sporazuma grozijo precej nižji okoljevarstveni standardi od sedaj veljavnih. Tako imenovano načelo preventive, ki zdaj velja v EU in dovoljuje le proizvode, ki dokazano ne škodujejo ljudem in okolju, naj bi zamenjalo v ZDA veljavno načelo tveganja. Po tem načelu bi lahko v Evropi tržili tudi sporne in v številnih evropskih državah, tudi Sloveniji, prepovedane gensko spremenjene organizme (GSO), dokler ne bo dokazano, da so škodljivi.

Iz dokumentov je tudi razvidno, da Washington grozi z blokado olajšanega izvoza evropskih avtomobilov na ameriški trg, če EU ne bo privolila v uvoz večjega števila ameriških kmetijskih proizvodov, piše nemški Süddeutsche Zeitung, ki mu je Greenpeace posredoval dokumente. Iz teh izhaja še, da ZDA ne želijo upoštevati želje Evropske unije, naj iz sporazuma izločijo mehanizem ISDS, po katerem bi lahko velike korporacije pred svojimi sodišči tožile države članice, ki bi ovirale njihove interese s svojo zakonodajo.

Greenpeace je 248 strani dokumentov posredoval nemškemu časniku Süddeutsche Zeitung ter medijskima hišama WDR in NDR. Številni, ki so si med pogajanji smeli ogledati dokumente, ki so sicer strogo varovana skrivnost, so potrdili, da gre za nedavne dokumente. Z objavo dokumentov s pogajanj so navadni državljani prvič dobili neposreden vpogled v pogajanja. Doslej so od začetka pogajanj pred tremi leti v javnost curljale samo govorice o podrobnostih sporazuma. Vpogled v pogajanja imajo namreč le nekateri predstavniki ZDA, EU in nevladnih organizacij, a morajo o vsebini dokumentov molčati.

»Čas je, da osvetlimo ta pogajanja. Težko pridobljeni napredek na področju varovanja okolja zapravljajo za zaprtimi vrati,« je dejala Faiza Oulahsen iz organizacije Greenpeace Nizozemska, ki je v javnost spustila dokumente. Organizacija Greenpeace je prepričana, da bi morala Evropska komisija priznati, da o pogojih v pogajanjih ni ustrezno obveščala javnosti, pogajanja pa bi morali začeti znova, poroča nemška tiskovna agencija dpa.

Zakaj so prostotrgovinski sporazumi, ki jih Evropska unija sklepa z Ameriko in Kanado, pot v hlapčevstvo? Piše Marcel Štefančič, jr.

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.