Izak Košir, STA

 |  Kultura

Štigličevo Dolino miru bodo v Cannesu predvajali 18. maja

Dolina miru

Dolina miru
© arhiv Slovenske kinoteke

Restavrirana klasika Franceta Štiglica Dolina miru, ki je v Cannesu za zlato palmo tekmovala leta 1957, se vrača na festival, tokrat s klasikami svetovnega slovesa. Dolino miru bodo predvajali 18. maja, projekcije se bosta udeležila tudi v filmu glavna otroška igralca Tugo Štiglic in Evelyne Wohlfeiler, ki se od snemanja nista več srečala. Dolina miru je prvi slovenski film, ki je uvrščen v uradni festivalski program Cannes Classics. Štiglic je bil leta 1957 nominiran za zlato palmo za režijo, glavni igralec John Kitzmiller pa je kot prvi temnopolti igralec na tem festivalu prejel nagrado za najboljšo moško vlogo. Filmski festival v Cannesu bo letos potekal med 11. in 22. majem. 

Devetdesetminutno restavrirano verzijo slovenskega kultnega filma bodo predvajali v dvorani Bunuel. Dolina miru se bo tako vrtela v družbi restavriranih filmskih mojstrovin, kot so One-Eyed Jacks (1961) v režiji Marlona Branda, Solaris (1972) Andreja Tarkovskega, Legenda o Ugetsu (1953) režiserja Kenjija Mizoguchija, Valmont (1989) Miloša Formana, Moški spol-Ženski spol (1966) Jean-Luca Godarda in Dekalog 5 in 6 (1989) Krzysztofa Kieslowskega, so sporočili iz Slovenskega filmskega centra.

Zgodba Štigličevega filma, ki ga je kritik Louis Chavet za francoski časnik Le Figaro označil za "ganljivo in iskreno pustolovščino", govori o dveh vojnih sirotah, ki sta med bombardiranjem mesta izgubila starše - desetletnem Marku (Tugo Štiglic) in nekaj let mlajši nemški deklici Lotti (Evelyne Wohlfeiler). Otroka iz sirotišnice v okupiranem mestu zbežita v gozd, da bi našla dolino miru, o kateri je Lotti pripovedovala babica. Marko je prepričan, da gre za dolino, v kateri je imel njegov stric hišo in mlin.

Preden uspeta zbežati, obveščevalna služba Marku izroči pomembno sporočilo o nemški ofenzivi, ki naj bi ga prenesel partizanom. Med svojo pustolovščino v gozdu otroka naletita na ameriškega narednika Jima, ki se je rešil iz sestreljenega letala. Skupaj najdejo stričevo hišo in dolino miru, a tam jih prestrežejo Nemci in ubijejo ameriškega vojaka, medtem ko Lotti in Marko sama odtavata v gozd, da bi našla pravo dolino miru - svet brez sovraštva in vojn.

Prva klapa filma je padla 21. aprila 1956. Scenarij je napisal tedaj mladi slovenski pisatelj Ivan Ribič in ga najprej postavil v Severno Korejo. A kmalu so film začeli snemati kar doma - v dolini pri Suhem dolu med Polhograjskim hribovjem in Žirovskim Vrhom. Snemanje je potekalo še v Poljanski dolini nad Gorenjo vasjo, v arboretumu Volčji potok in v hribih nad Cerknim.

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.