Igor Mekina

 |  Svet

Papež: begunci niso nevarni, so v nevarnosti

Papež Frančišek

Papež Frančišek
© Wikicommons / Casa Rosada

Po zaprtju "balkanske poti", ki jo je po tihem soglasju evropskih držav na koncu z enostransko potezo zaprla prav Slovenija se je begunski val znova usmeril proti Italiji. Samo v zadnjem tednu so reševalci iz vode rešili 13 000 beguncev. Okoli 4000 jih je že v kopenski Italiji. Samo prejšnjo soboto so jih rešili 668. Ob tem pa se je istočasno znova utopilo več sto beguncev. Statistika, ki jo v pristanišča prinašajo reševalne ladje zastrašujoča, toplejše vreme pa vpliva na povečevanje števila beguncev, ki se odpravljajo na tvegano pot.

Irska vojska je sporočila, da je ladja Le Roisin iz dvanajst metrov dolgega gumenjaka rešila 123 migrantov in pri tem odkrila moško truplo. Nemške ladje so opravile štiri reševalne misije, italijanska ladja Vega pa je rešila 135 beguncev in na kopno pripeljala tudi 45 trupel iz predhodnega reševalnega dne. Ob eni od dramatičnih operacij, ki je zabeležena tudi s kamero, se je ladja z begunci prevrnila potem ko so jo opazili v patruljni ladji. Italijanska mornarica je rešila 562 ljudi, pet pa se jih je utopilo.

In medtem ko so si zaradi zaprtja "begunske poti" balkanske (vključno s Slovenijo) in druge evropske države "oddahnile", politiki pa si ob vzponu desnice čestitajo zaradi omenjenega uspešnega zapiranja poti za begunce preko manj nevarne poti preko Turčije in Grčije, se število beguncev, ki se odločajo za pot preko kaotične Libije - vedno večje.

Na to dogajanje zaskrbljeno gledajo predvsem v Madridu, Atenah, Rimu in tudi v Vatikanu. Papež Frančišek je imel tako v soboto srečanje s številnimi begunci, med drugim tudi z nigerijskim dečkom, katerega starša sta pri poskusu preboja do Evrope utonila. Med 45 trupli, ki so jih našli reševalci so bili tudi trije otroci. Papež je ob tem dejal, da begunci "niso nevarni, pač pa so v nevarnosti". Begunce so iz južne Italije v Vatikan pripeljali s posebnim vlakom. papež je ob tem objej nigerijskega dečka po imenu Osajand, ki je nato odšel v rejniško družino. papež je ob tem otrokom pokazal tudi oranžni reševalni jopič, ki mu ga je dal eden od španskih reševalcev, ki je reševal ljudi iz Sredozemlja. "Pokazal mi je ta jopič in dejal: 'Oče, nisem uspel. V morju je bila majhna deklica, pa je nisem uspel rešiti. Lahko sem dosegel samo njen reševalni jopič.' Kako ji je bilo ime? Ne vem, majhna deklica brez imena...Zaprimo oči mislimo o njej in ji dajmo ime," je dejal papež Frančišek. Papež je pred mesecem dni obiskal tudi grški otok Lezbos in ob vrnitvi v svojem letalu pripeljal v Vatikan 12 beguncev, s čemer je želel pokazati, kako bi Evropa morala sprejemati begunce.

Reševalci opozarjajo na še en nevaren trend ob poskusih beguncev, da prečkajo nevarno Sredozemlje. "Število mladoletnih otrok, ki gredo letos na pot je veliko večje, kot pa je bilo to prejšnje leto. Neprestano videvamo veliko mlajše otroke kot prej, otroke stare devet ali deset let, ki so na poti sami ali pa so na poti izgubili svoje starše ali člane družine, s katerimi so potovali skupaj," opozarja tiskovna predstavnica organizacije "Rešimo otroke" Giovanna Di Benedetto said.

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.