IK, STA

 |  Svet

Novi filipinski predsednik zagovarja umore novinarjev

Rodrigo Duterte

Rodrigo Duterte
© YouTube

Sporni novoizvoljeni filipinski predsednik Rodrigo Duterte je dejal, da so umori novinarjev v določenih primerih upravičeni. Kot je dejal na novinarski konferenci v rodnem Davau na jugu Filipinov, se dobrim novinarjem, ki ljudem posredujejo resnico, ne bo nič zgodilo, skorumpiranih pa ne bo rešila niti pravica do svobode izražanja. 

"Samo zato, ker si novinar, še nisi varen pred atentatom, če si sicer kurbin sin," je po poročanju tujih tiskovnih agencij poudaril Duterte v odgovoru na vprašanje, kako se bo kot predsednik lotil vprašanja umorov novinarjev.

Ob tem je Duterte, ki bo kot novi predsednik prisegel 30. junija, omenil smrt novinarja in politika Juna Pale, ki je bil leta 2003 ubit v Davau. "Nočem okrniti spomina nanj, a bil je gnil kurbin sin. To si je zaslužil," je dejal. Sindikat filipinskih novinarjev se je na njegove izjave odzval z ogorčenjem. "Nič ne upravičuje umorov novinarjev," so poudarili. V odzivu so še zapisali, da je Duterte omadeževal imena 176 novinarjev, ki so bili na Filipinih umorjeni od leta 1986, in spomin nanje. Po mnenju novinarske organizacije je predsednik odprl "sezono lova", da bi utišal medije.

Umori novinarjev so na Filipinih dokaj pogosti. Najnovejši se je po poročanju medijev zgodil minuli petek, ko je bil novinar ustreljen v prestolnici Manila. Eden najbolj krvavih obračunov z novinarji na Filipinih se je zgodil leta 2009, ko je bilo med 58 ubitimi v napadu zaradi političnega rivalstva tudi 32 novinarjev. Zaradi pokola poteka sodni proces proti več kot 100 ljudem, med njimi več članov družinskega klana Ampatuan, ki naj bi stal za napadom. Duterte je nekdanjega odvetnika klana Salvadorja Panela imenoval za svojega tiskovnega predstavnika, kar so sorodniki žrtev in novinarske organizacije ostro obsodili.

Odbor za zaščito novinarjev s sedežem v New Yorku je v indeksu držav z največ nepojasnjenimi umori novinarjev lani Filipine uvrstil na četrto mesto.

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.