Anže Lebinger

 |  Politika

Davčnih blagajn za manjše nevladne organizacije ni več

© Borut Peterlin

V današnjem Uradnem listu so objavljene spremembe Pravilnika o Zakonu o DDV, ki določajo, da manjšim nevladnim organizacijam ni več potrebno izdajati računov, kadar prodajajo svoje izdelke ali storitve, s tem pa jim posledično ni treba več uporabljati davčnih blagajn. Sprememba je posledica intenzivnih skupnih naporov in akcij CNVOS, Olimpijskega komiteja, Planinske zveze in Zveze društev upokojencev, so zapisali na spletni strani Centra za informiranje, sodelovanje in razvoj nevladnih organizacij. Če torej v prihodnje organizirate društveni izlet, kulturno ali športno prireditev, ali pa prodajate svoje izdelke na jutranji tržnici, vam računa že ni več potrebno izdati, in zato tudi ne potrebujete več davčne blagajne, ki bi račun davčno potrdila.

Minister za finance je v Uradnem listu št. 39/2016 (pdf) objavil Pravilnik o dopolnitvah Pravilnika o izvajanju Zakona o davku na dodano vrednost, ki spreminja pravila o tem, kdaj je potrebno izdati račun. Računa ob opravljanju pridobitne dejavnosti tako od 4. junija 2016 ni več potrebno izdati nevladnim organizacijam, vendar po določenimi pogoji, s katerimi se lahko seznanite na spletni strani CNVOS.

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.