Izak Košir, STA

 |  Politika

Ustavni sodniki danes o pobudi delavcev migrantov za zadržanje sedmih zakonov

Ustavni sodniki: Jasna Pogačar, Ernest Petrič, Jadranka Sovdat, Jan Zobec, Miroslav Mozetič, Mitja Deisinger, Marta Klampfer, Etelka Korpič Horvat in Dunja Jadek Pensa

Ustavni sodniki: Jasna Pogačar, Ernest Petrič, Jadranka Sovdat, Jan Zobec, Miroslav Mozetič, Mitja Deisinger, Marta Klampfer, Etelka Korpič Horvat in Dunja Jadek Pensa
© Danijel Novaković, STA

Ustavni sodniki bodo na današnji seji obravnavali pritožbo sindikata delavcev migrantov zoper odločitev predsednika DZ Milana Brgleza, da ne določi roka za zbiranje podpisov za razpis referendumov, ki so jih želeli izpeljati glede šestih zakonov. Na dnevnem redu bo tudi pobuda za oceno ustavnosti sedmih zakonov in predlog za njihovo zadržanje.

Delavci migranti so referendumske pobude v DZ sprva vložili v znak državljanske nepokorščine, saj so želeli opozoriti na domnevno neustrezno ureditev davčnega sistema, kasneje pa so v zakonih prepoznali člene, ki so po njihovem mnenju spisani v škodo vseh državljanov.

Brglez je nato pred dobrim mesecem dni sprejel odločitev, da ne bo določil roka za zbiranje podpisov v podporo zahtevam za razpis referendumov, s čimer je želel "zavarovati pravico do zakonodajnega referenduma in v skladu z načelom pravne države preprečiti njene morebitne zlorabe".

Delavci migranti so ocenili, da je Brglez s to potezo kršil zakonodajo in ustavo. Kot so v Sindikatu delavcev migrantov Slovenije zapisali pred mesecem dni, je predsednik DZ odločitev sprejel brez navedbe pravnega sredstva in brez določitve roka za pravno varstvo.

Predstavniki delavcev migrantov so v DZ vložili referendumske pobude za tri zakone, ki jih je DZ sprejel na aprilski seji, nato pa še za tri. Gre za zakone o izvajanju carinske zakonodaje EU, o partnerski zvezi in o varstvu pred diskriminacijo ter novele zakona o upravnih taksah, zakona o varstvu kulturne dediščine in pomorskega zakonika. Za teh šest zakonov so nato vložili še pobudo za oceno ustavnosti in predlog za začasno zadržanje njihovega izvajanja. To so v sindikatu storili še za zakon o referendumu in ljudski iniciativi.

Sindikat je na ustavno sodišče vložil še pritožbo zoper Brglezovi odločitvi o nedoločitvi roka za zbiranje podpisov in posredovanju zakonov v objavo. Tudi sicer je Brglezova poteza v javnosti sprožila različne odzive, saj gre za precedens predsednika DZ. V SDS so predlagali celo njegovo razrešitev, a predlog v DZ ni dobil zadostne podpore.

Pobude sindikata bodo ustavni sodniki obravnavali na četrtkovi seji, vlada pa jim je konec maja predlagala, naj pobudo sindikata za začasno zadržanje sedmih zakonov zavrnejo. Na vladi namreč menijo, da sindikat ni zadostno izkazal težko popravljivih posledic, ki da naj bi nastale z izvajanjem zakonov.

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.