IK, STA

 |  Svet

Britanski premier Cameron napovedal svoj odstop 

Britanski premier David Cameron

Britanski premier David Cameron
© WikiCommons

Britanski premier David Cameron je danes, potem ko so Britanci na včerajšnjem referendumu izglasovali izstop države iz EU, do oktobra napovedal svoj odstop z mesta premierja. Britanci so sprejeli jasno odločitev in Velika Britanija potrebuje novo vodstvo, je dejal.

Cameron je dejal, da bo moral pogajanja o izstopu države iz EU voditi nov premier, zato se bo do oktobrskega kongresa konservativcev umaknil s položaja.

Kot je dejal, se mu ne zdi prav, da bi bil kapitan ladje zdaj, ko so Britanci sprejeli jasno odločitev, da gredo po poti, drugačni od tiste, ki jo je sam zagovarjal.

Več o rezultatih včerajšnjega referenduma v članku Darje Kocbek, ki si ga lahko preberete na tej povezavi

Od slovenskih evropskih poslancev se je na rezultate britanskega referenduma prvi odzval Igor Šoltes, ki je dejal, da je za Evropo napočil čas velike streznitve: " Če smo do sedaj gledali vstran in nismo ali pa nismo želeli prepoznati znakov, ki so kazali na to, da Evropa ne sliši svojih državljanov ter da ima velike težave pri sprejemanju skupnih dogovorov o najpomembnejših vprašanjih zadnjih let, je izid včerajšnjega referendumi prinesel kruto spoznanje, da se je vizija dosedanje Evrope močno zamajala."

Po Šoltesovi oceni lahko izid referenduma Evropo vodi v dva scenarija. "Eden je domino učinek razpisovanja podobnih referendumov še v katerih drugih državah članicah, kar bi za evropsko skupnost nedvomno pomenilo močan potres, po katerem bi ta še dolgo odpravljala njegove ruševine. Po drugi strani pa lahko rezultat referenduma vodi v okrepitev zavezništva evropskih držav, jih še tesneje poveže in omogoči nadaljevanje evropske ideje v prenovljeni in redefinirani Evropi. Sam sem seveda zagovornik tega drugega scenarija, zato mislim, da je v tem trenutku pomembno, da odločno povemo, da potrebujemo Evropo, ki je povezana in združena v vsej svoji raznolikosti, a ta Evropa mora biti drugačna in boljša kot je danes. Evropska unija se mora korenito reformirati in na novo postaviti svoje temelje, saj sicer ne bo zmožna odgovoriti na največjo krizo od svojega nastanka, ki ni samo politična, ekonomska ali begunska, temveč in predvsem kriza vodenja in pomanjkanja vizij," je dodal evropski poslanec. 

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.