Izak Košir, STA

 |  Svet

EU bo prestala šok odhoda Velike Britanije, ki je Evropo vzela za talca

© WikiCommons

"Evropska unija bo prestala šok zaradi britanske odločitve o odhodu iz zveze," je danes ob začetku zasedanja zunanjih ministrov ustanovnih članic EU v Berlinu izjavil nemški zunanji minister Frank-Walter Steinmeier in dodal, da ne bomo dopustili, da bi nam kdo odvzel Evropo. Zunanji ministri Nemčije, Francije, Italije, Belgije, Nizozemske in Luksemburga imajo na programu obravnavo posledic četrtkove odločitve Britancev za izstop iz EU.

Francoski zunanji minister Jean-Marc Ayrault je ob prihodu pozval k hitrim pogajanjem o izhodu Velike Britanije iz EU. Napovedal je velik pritisk na britanskega premierja Davida Camerona prihodnji teden na vrhu EU, da bo pospešil ta proces.

Predsednik Evropske komisije Jean-Claude Juncker pa je pozval k čimprejšnji ločitvi Velike Britanije od EU. "Ne razumem, zakaj mora britanska vlada čakati do oktobra, da se odloči, ali bo poslala ločitveno pismo v Bruselj," je dejal za nemško televizijo ARD. "Želim si, da bi bilo to takoj," je dodal.

Britanski premier David Cameron je namreč po porazu na četrtkovem referendumu, na katerem se je nekaj manj kot 52 odstotka udeležencev glasovanja odločilo za odhod Združenega kraljestva iz EU, napovedal, da bo odstopil do oktobrskega kongresa konservativne stranke in da bo pogajanja o brexitu prepustil nasledniku. Juncker se čudi, zakaj je treba zdaj čakati toliko časa.

Predsednik Evropske komisije je sicer priznal, da je upal, da bodo Britanci ostali v EU, vendar pa je zdaj po njegovih besedah ključno, da se ločitev izvede kar najhitreje in z najmanj bolečin. "To ne bo prijateljska ločitev, a tudi ni bila intimna ljubezenska zveza," je dejal in dodal, da "to ni bil dober dan za Britance in Evropsko unijo, a moramo naprej".

Cameronovo odločitev, da bo čakal do oktobra, je sicer kritiziral tudi predsednik Evropskega parlamenta Martin Schulz. Prav tako v izjavi za ARD je to Cameronovo napoved označil za škandalozno, britanskega premiera pa obtožil, da je celoten kontinent vzel za talca.

O tem, kaj se bo dejansko zgodilo 24. junija, na dan britanskega referenduma, je še pred izidom glasovanja v Mladini pisal Grega Repož. "In če bo Velika Britanija res izglasovala odhod iz Evropske unije? Naslednji dan se seveda ne bo zgodilo nič. Zdi se, da bi prostovoljni odhod ene države lahko izkoristili za temeljno preoblikovanje dosedanje zveze. V kako globoki krizi je Evropska unija, kaže preprosto dejstvo, da danes vse ključne odločitve sprejemajo premieri držav, evropski svet torej, da evropska komisija izgublja relevantnost, prav tako parlament, in da vse skupaj nenadoma deluje odveč in nepotrebno. Ali danes še kdo govori o Junckerjevem investicijskem načrtu? Ali danes še kdo resno govori o evropskem načrtu za preseljevanje beguncev?" je med drugim zapisal Repovž. 

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.