IK, STA

 |  Svet

Erdogan: Smrtna kazen je želja turškega ljudstva

Turški predsednik Erdogan

Turški predsednik Erdogan
© Thierry Ehrmann / Flickr

Turški predsednik Recep Tayyip Erdogan je v intervjuju za nemško javno televizijo ARD dejal, da je smrtna kazen želja turškega ljudstva, ki ga mora poslušati. Ob tem je evropske voditelje označil za neiskrene. 

"Če smo v demokratičnem sistemu, potem odločajo ljudje. In kaj pravijo? Želijo ponovno uvedbo smrtne kazni," je povedal Erdogan. "Evropa je edino območje na svetu, kjer ni smrtne kazni. Imajo jo skoraj povsod drugje," je dodal. Pozivi k ponovni uvedbi smrtne kazni se vrstijo po spodletelem državnem udaru, ki ga je nedavno poskušal izvesti del turške vojske.

Turški predsednik, ki izvaja čistko med domnevnimi podporniki udara, je tudi poudaril, da so evropski voditelji neiskreni, saj ne izpolnjujejo obljub iz dogovora med Ankaro in Brusljem o upravljanju migracijskih tokov. Dodal je, da je EU doslej Turčiji plačala zgolj dva milijona od treh milijard evrov, ki naj bi jih Ankara prejela v zameno za sprejemanje beguncev iz Evrope. Poleg tega ne spoštujejo obljube o vizumski liberalizaciji, je še izpostavil.

Več kolumnistov nemških časnikov je intervju nemške javne televizije označilo za propagandno podporo Erdoganu.

Kaj smo o Erdoganu in razmerah v Turčiji pred kratkim pisali v Mladini:

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.