Darja Kocbek

 |  Svet

Najprepričljivejši argument, zakaj Trump ne more biti predsednik

© Wikicommons

Predsednik ZDA Barack Obama je na konvenciji demokratske stranke, na kateri je njegova nekdanja državna sekretarka Hillary Clinton uradno sprejela nominacijo za kandidatko stranke za predsednico ZDA, v svojem govoru navedel najprepričljivejši argument, zakaj kandidat republikanske stranke milijarder Donald Trump ne more biti predsednik ZDA.

Alex Shepard je na spletni strani New Republic napisal, da si je težko predstavljati boljši uvod za Obamin govor, kot je govor Sharon Belkofer, samooklicane »majhne stare gospe« iz Ohia.

Na konvenciji republikanske stranke je naredila nekaj za Donalda Trumpa, kar zanj ni naredil nihče. O značaju Obame je pričala na podlagi osebne izkušnje. Potem je sledil video posnetek, ki je na najbolj prepričljiv način na konvenciji pokazal, zakaj Trump ne more biti predsednik. V njem je bilo rečeno z besedami nekdanjih predsednikov iz republikanske stranke, da je predsedovanje najtežji, najresnejši in najdolgočasnejši položaj na svetu, zaseda pa ga lahko le nekdo izredno moralen.

To je bila osnova Obaminega govora. Zvenel je, kot da bi kandidiral za tretji mandat. Spomnil je volivce, da so mu dodelili mandat z namenom, da reši gospodarstvo, ki je bilo v krizi, in kako daleč so ZDA zdaj, ko končuje drugi mandat.

Obama je po besedah Alexa Sheparda hkrati volivce opominjal, kaj je naredil v osmih letih, kolikor je v beli hiši, in kaj je še treba narediti. Za nadaljevanje njegove poti je treba izvoliti Hillary Clinton. Ni bilo naključje, da je spomnil na besede nekdanjega predsednika Billa Clintona, ko je ta začel prvi mandat, da v Ameriki ni nič narobe, kar ne bi bilo mogoče popraviti s tistim, kar je v Ameriki prav. Tako je izrazil svoj optimizem glede prihodnosti države.

Večinoma pa je Obama na konvenciji demokratske stranke v Clevelandu govoril, kako je biti predsednik države zelo težka služba. To je služba, ki zahteva trden karakter, pripravljenost sprejeti nehvaležne naloge in nepredstavljive izzive, imeti je treba ogromno empatije. Takšna oseba je po Obaminih besedah Hillary Clinton, nikakor pa Donald Trump. To je bil govor o odgovornosti predsednika in Trump te odgovornosti nima.

Sabrina Siddiqui v Guardianu piše, da je Obama v svojem govoru na konvenciji demokratske stranke uporabil nekatere teme, s katerimi republikanska stranka že leta slika patriotično in optimistično sliko Amerike. John Podhoretz, pisec govorov za nekdanjega predsednika republikanca Ronalda Reagana, je po Twitterju sporočil, da bi pet odstavkov iz Obaminega govora brez problema lahko bilo v Reagonovem govoru.

Obama je v svojem govoru neposredno predstavil Reaganov opis Amerike kot »sijočega mesta na hribu« v nasprotju s Trumpovo oceno, da je Amerika razklana kriminalna scena, ki jo lahko reši le on. Namesto, da bi govoril o strahovih, ki jih širi Trump, kar je počela večina govornikov demokratske stranke, je Obama šel korak naprej. »Poglejte, demokrati in republikanci smo imeli vedno veliko razlik. S tem ni nič narobe,« je dejal. »Toda kar smo prejšnji teden slišali v Clevelandu, ni bilo posebej republikansko in zagotovo ni bilo konservativno,« je dejal.

Po oceni tednika Economist Obamin govor na konvenciji stranke v Philadelphiji ni bil eden njegovih najboljših. »Sem bolj optimističen glede prihodnosti Amerike, kot sem bil kadar koli,« je dejal v slogu Benjamina Franklina, enega od ustanoviteljev ZDA. Kot predsednik, ki končuje mandat, mora po besedah novinarjev Economista biti tako optimističen.

Obama je imel v svoje govoru nekaj dobrih poudarkov glede Trumpa: Vsem, ki ogrožajo naše vrednote, ne glede na to, ali so to fašisti, komunisti, džihadisti ali domači demagogi, bo na koncu spodletelo. Na koncu je to zagotovo res. Ni modro staviti, da jutri sonce ne bo vzšlo. Do konca je ostalo še nekaj poti in na njej so novembra volitve.

Hillary Clitnon in Donald Trump se bosta novembra letos na volitvah potegovala za glasove volivcev, ki bodo odločili, kdo bo nov predsednik ZDA.

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.