Izak Košir

 |  Mladina 41  |  Družba

Jutranja demagogija

Nič kaj dobro jutro z Angelco Likovič

Angelca Likovič o splavu v oddaji Dobro jutro na TV Slovenija

Angelca Likovič o splavu v oddaji Dobro jutro na TV Slovenija
© RTVSLO

V oddaji Dobro jutro na TV Slovenija so 11. oktobra že navsezgodaj začeli pogovor o (ne)pravici do splava. Leta 2016 se torej na nacionalni televiziji še vedno pogovarjajo o temeljni pravici žensk, 64 let po legalizaciji splava in 25 let po vpisu te pravice v ustavo RS. Če bi v oddajo povabili zgolj strokovnjake, bi to še morebiti razumeli, a so kot nasprotnico pravic žensk do odločanja o sebi izbrali upokojeno konservativko Angelco Likovič, ki je nastopila kot predstavnica Gibanja za otroke in družino Aleša Primca.

Voditelj Igor Krmelj jo je že takoj na začetku vprašal, kako da se danes sploh še pogovarjamo o pravici do splava. Med odgovori, ki jih je navedla, je bil tudi, da »če se mi ne bomo reproducirali, bo konec človeštva, tudi konec rastlinstva in konec živalstva, zato se stoprocentno zavzemamo za življenje, od spočetja do naravne smrti«. Sogovornica Katja Zabukovec Kerin (Društvo za nenasilno komunikacijo) jo je poučila, da je to, da se ženskam omejuje pravica do svobodnega odločanja, tudi način, kako se jih vrača za štedilnike, domov, ven iz javnega življenja: »To je preseženo, to je del zgodovine in čas je, da tam tudi ostane. Ženske nismo stroji za rojevanje otrok in se v mojo maternico nimate pravice vtikati.«

»Si ženske prizadevajo za preveč pravic, kdo ima tukaj pravzaprav prav, ženska ali še nerojeni otrok?« je nadaljeval Krmelj in najbrž izrekel najbolj neprimerno vprašanje te oddaje. »Pravico ima nerojeni otrok!« je pričakovano izstrelila Likovičeva in dodala, da je vesela, da se slovenske družine odločajo že za tretjega otroka, nato pa je sledila izjava, ki je bila šokantna celo za nekoga njenega kalibra: »Poglejte, kaj je Merklova v Nemčiji naredila, ker nima nobene reprodukcije, koliko ljudi iz tujine je potegnila. Mi se borimo za to, da bomo imeli naše potomce s slovenskimi koreninami, zato podpiramo vse mamice, da rodijo, tudi posiljene.« Bi lahko to razumeli, kot da je za povečanje slovenske rodnosti pripravljena zamižati na eno oko celo pri posilstvih? »Poglejte, drage moje gospe, če bi vaše mame naredile splav, vas ne bi bilo danes tukaj, tudi mene ne, zato sem jaz proti splavu,« je v bizarnem slogu nadaljevala Angelca Likovič in še naprej žugala sogovornicama ter govorila, da podpira življenje. O raziskavah je govorila čez palec, »sem nekje brala«, vir ni pomemben, točnost tudi ne.

Dr. Bojana Pinter iz UKC Ljubljana jo je poučila, da gre pri prekinitvah rizičnih nosečnosti za skupno odločitev štirih, petih strokovnjakov, genetikov, porodničarjev, pediatrov, psihologov in vedno v sodelovanju s pacientko. V Sloveniji je delež nenačrtovanih nosečnosti 40-odstoten, le 16 odstotkov nosečnic pa splavi. Stopnja splavnosti se je v zadnjih 20 letih pri nas konkretno znižala – od 20 tisoč splavov na leto do nekaj manj kot štiri tisoč na leto (2015).

Nacionalna televizija bi morala ločiti med strokovnjaki in nestrokovnjaki. Angelca Likovič za to področje ni strokovnjak, njeni odgovori so ideološki, populistični, demagoški in imajo prepoznaven politični podpis. Upokojena gospa pa zastopa politično gibanje, ki bi rado Slovenijo vrnilo v čas, ko je vlada katoliška morala.

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.