IK

 |  Kultura

Umrla je Esma Redžepova, kraljica romske glasbe

1943 - 2016 

Esma Redžepova na koncertu v Ljubljani

Esma Redžepova na koncertu v Ljubljani
© Miha Fras

Po kratki in težki bolezni je v 74. letu starosti umrla kraljica romske glasbe Esma Redžepova. Njena glasbena pot je bila dolga dobrih 55 let, v Makedoniji pa velja za eno največjih glasbenih ambasadork svoje države. Za kraljico romske glasbe so jo razglasili leta 1976 na prvem mednarodnem festivalu romske glasbe, ki je potekal v Indiji, priznanje pa ji je izročila takratna predsednica vlade Indira Gandhi.

V svoji bogati karieri je imela številne koncerte, zadnjič pa je nastopila aprila letos v Zagrebu. Posnela je več tisoč pesmi, številne tekste kot tudi glasbo pa je napisal njen soprog Stevo Teodosievski. Izdala je več kot 500 plošč, kaset in cedejev.

Bila je tudi znana humanitarka ter kandidatka za Nobelovo nagrado za mir, v svojem življenju pa je prejela številna druga priznanja in nagrade.

Letos aprila je Mladinin glasbeni novinar Goran Kompoš ob mednarodnem dnevu Romov obiskal njen koncert in napisal reportažo, ki si jo lahko preberete na tej povezavi. 

yf0IwS22e9E

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.