Izak Košir

 |  Politika

Grilc naslednji direktor RTV?

Nekdanji kulturni minister na poti do nacionalke

 Uroš Grilc, še v času, ko je bil minister za kulturo

Uroš Grilc, še v času, ko je bil minister za kulturo
© Borut Krajnc

Razpis RTV Slovenija za novega generalnega direktorja se zaključi kmalu: 31. decembra. Kdo bo nasledil Marka Filija?

Po hodnikih javne televizije kroži kar nekaj bolj ali manj znanih imen. Med njimi je tudi voditelj Odmevov Igor E. Bergant, ki je govorice, da se je prijavil na razpis za šefa nacionalke, zanikal ter dodal, da ga ta položaj nikakor ne zanima. Omenjen je bil tudi nekdanji vodja produkcije Igor Rozman, ki je prav tako zanikal, da se je prijavil na razpis ali da bi to nameraval. Tu sta potem še nekdanji urednik informativnega programa na Pop TV in aktualni direktor Planet TV Tomaž Perovič ter prej omenjeni aktualni v.d. generalnega direktorja Marko Fili. Nobenega od njiju pa nam ni uspelo priklicati, da bi potrdila ali zanikala morebitno prijavo na razpis.

Edini, ki nam je potrdil, da se bo prijavil na razpis za novega generalnega direktorja RTV Slovenija, je nekdanji minister za kulturo v vladi Alenke Bratušek, Uroš Grilc. Na Mestni občini Ljubljana je Grilc do zdaj opravljal funkciji, kot sta načelnik oddelka za kulturo in vodja urada za mladino. Če je verjeti notranjim informacijam na nacionalki, ne bo imel težav z večinsko podporo programskega sveta. Grilc je po formalni izobrazbi doktor filozofije.

Avgusta leta 2013 je še kot minister v intervjuju za Mladino dejal, da bi bilo od medijev treba zahtevati čim bolj strokovno in kakovostno novinarstvo ter da je koncept uravnoteženega poročanja napačen, ker odpira vprašanje, kaj je uravnoteženo in kaj ne.

»Če kaj, danes potrebujemo več neuravnoteženosti v medijih. Prav tako se mi zdi struktura upravljanja nacionalne RTV s participacijo političnih sil skrajno zastarel model. Tudi to bo treba spremeniti. Izhodišče mojega ministrskega mandata je radikalen umik politike od odločanja o vsebinah. Pri upravljanju javnih zavodov dajemo večje pristojnosti svetom, v njih bodo imeli večino predstavniki stroke in ne ustanovitelja,« je v takratnem intervjuju povedal Grilc.

Njegova politika vodenja ustanove, kot je RTV Slovenija, bi bila torej nasprotna Filijevi, ki skupaj z uredniško ekipo stremi k domnevni uravnoteženosti. Dober primer je bila zloglasna oddaja Tarča, ki je »uravnoteževala« debato o pravici do splava z gosti, kot sta na primer konzervativna politična sopotnica Aleša Primca in nekdanja osnovnošolska ravnateljica Angelca Likovič.

Tako Fili kot naslednji generalni direktor RTV pa se bosta morala soočiti tudi z Natašo Pirc Musar, ki je proti nacionalki dobila tožbo: nezakonito ji je bil preprečen nastop funkcije generalne direktorice RTV. Nataša Pirc Musar pravi, da bo šla v tem primeru do konca in da bo vsak naslednji direktorski stolček na zelo majavih temeljih, dokler javna televizija v njenem primeru ne bo priznala svoje napake.

V službi za odnose z javnostmi na RTV Slovenija o tem, koliko prijav na razpis za novega »generala« so prejeli do zdaj, ne želijo govoriti, saj se razpis še ni zaključil. Najpogosteje se kandidati prijavljajo zadnji dan.

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.